Friday, December 25, 2009

Kenangan Terindah

Salam,

Down to memory lane.... Today is our 18th Wedding Anniversary. Mari layan kenangan terindah ini...
Aku terima nikahnya...
Ini maskahwin nya..

“Dan antara tanda kebesaran Allah itu Dia jadikan bagi kamu pasangan hidup supaya kamu mendapatkan ketenangan atau kebahagiaan bersamanya. Kemudian Allah ciptakan antara kamu berdua mawaddah dan rahmah.” (Surah al-Rum, ayat 21)

First encounter:
“You all boleh pergi tengok bilik” kata brader Saharudin. “Nanti kita orang suruh “senior” you all satu hari tu tolong hantar beg ke bilik” tambahnya. Dia merujuk pada student MARA yang satu hari lebih awal sampai di University berbanding student JPA. Tak lama lepas tu aku pun menunggu kat floor hostel. Terpancul lah sorang student lelaki “senior” satu hari tu kat lif.“Mak oi…berat nya beg ni. Bawak lesung batu ker aper…” katanya. Aku tersenyum jer. Muka "senior" tu macam cina sket, berambut pendek , berjacket coklat dan berkasut Fung Keong. Mmmm...tak handsome langsung!

Second encounter:
Di sebuah bookstore (dah tak ingatlah namanya) aku berjalan melihat2 buku. Terperasan macam ada orang yang memandang. “Rasa macam kenal jer. Oh ya… mamat yang angkat beg aku hari tu” kata ku didalam hati. Dia tersenyum kat aku, aku membalas senyumannya dengan kelat. Nampak macam nak menegur aku jer tapi tak kuasa aku nak melayan. Aku buat derk dan aku pun blah.

Third encounter:
Semester break 1990. Bosan giler duduk kat bilik sorang2. “Nik, jom teman I pergi hantar Syed kat Bradford Interchange.” Zura mengajak aku. “OK, boleh jugak. Syed nak ke mana?” tanya ku. “Nak pergi Heathrow Airport, flight dia malam ni.” Jawabnya. “Syed nak balik Malaysia sebab kakaknya nak berkahwin” tambah Zura. Kita orang pun naik bas dari University hostel. On the way, “Eh..tu macam Amri, dia berjalan kaki jer sorang2.” tegur Syed semasa kami di dalam bas. “Saper Amri tu?” aku tanya Zura. “Kawan Syed, budak Electronic Engineering.” Jawab Zura. Kami sampai dulu kat terminal bas, Amri masih belum tiba. Bila Amri sampai, “Laa…...mamat ni rupanya, padanlah aku tak cam, panjang betul rambutnya.”

The proposal:
“Kerana apa Amri nak kan Cik Yang tu? Kerana rupa nya ker, kerana budi bahasa nya ker atau kerana aper?” soal emak aku kepada nya. Dan jawapannya…“Kerana Allah”. The rest is history…..

Abang, thank you for being the best husband to me and may Allah bless our marriage till the end. Happy 18th Anniversary.

4 comments:

faqir ilallah said...

Apa pun kisahnya, Kasut Fung Keong itu mmg menjadi kenangan yg mengusik jiwa. Nik, which Univ are U in UK? Myself similar with your hubby - Electronic Engineering, but in Down Under........

siti ajar bt yaakob said...

Congratulation!....kenangan lama mengusik jiwa...usik2 bawa bahagia..semoga kekal didunia dan akhirat sana..amin

Didie said...

Happy Anniversary Kak Nik & hubby. Hehe.. boleh tahan jual mahal yea Kak Nik ;-)

Ainur68 said...

fakir ilallah : Ader lg ker sekarang jenama kasut tu erk? We were studying in Univ of Bradford. I took Business Studies.
Siti : Best juga bila ingat balik kenangan lama tu...hampir terlupa juga! Thanks for the doa.
Didie : Thanks, itu sudah semesti nyer....

Related Posts with Thumbnails