Friday, October 30, 2009

Are We Making Right Decision?


A group of children were playing near two railway tracks, one still in use while the other disused. Only one child played on the disused track, the rest on the operational track.

The train is coming, and you are just beside the track interchange.
You can make the train change its course to the disused track and save most of the kids. However, that would also mean the lone child playing by the disused track would be sacrificed or would you rather let the train go its way?

Let's take a pause to think what kind of decision we could make........

Scroll down






Most people might choose to divert the course of the train, and sacrifice only one child. You might think the same way, I guess.Exactly, to save most of the children at the expense of only one child was rational decision most people would make, morally and emotionally. But, have you ever thought that the child choosing to play on the disused track had in fact made the right decision to play at a safe place?

Nevertheless, he had to be sacrificed because of his ignorant friends who chose to play where the danger was. This kind of dilemma happens around us everyday.In the office, community, in politics and especially in a democratic society,the minority is often sacrificed for the interest of the majority,no matter how foolish or ignorant the majority are, and how farsighted and knowledgeable the minority are. The child who chose not to play with the rest on the operational track was sidelined. And in the case he was sacrificed, no one would shed a tear for him.

The great critic Leo Velski Julian who told the story said he would not try to change the course of the train because he believed that the kids playing on the operational track should have known very well that track was still in use, and that they should have run away if they heard the train's sirens..
If the train was diverted, that lone child would definitely die because he never thought the train could come over to that track! Moreover, that track was not in use probably because it was not safe.If the train was diverted to the track, we could put the lives of all passengers on board at stake!And in your attempt to save a few kids by sacrificing one child, you might end up sacrificing hundreds of people to save these few kids.

While we are all aware that life is full of tough decisions that need to be made,
we may not realize that hasty decisions may not always be the right one.

'Remember that what's right isn't always popular... and what's popular isn't always right.'

Everybody makes mistakes; that's why they put erasers on pencils.

Note : This story really reminds me of the Lynas Plant set-up in Gebeng next year. Does our government know what they are doing? It is not as simple as erasers on pencils.

Wednesday, October 28, 2009

Letih Bekerja


Dan dalam satu riwayat dikatakan: "Barangsiapa mencari rezeki yang halal dengan niat untuk menjaga diri supaya tidak minta-minta, dan berusaha untuk mencukupi keluarganya, serta supaya dapat ikut berbelas kasih (membantu tetangganya), maka kelak dia akan bertemu Allah (di akhirat) sedang wajahnya bagaikan bulan di malam purnama." (Riwayat Thabarani)

Kesian hubby aku..... Semenjak 2 menjak ni memang dia letih betul dengan kerjanya. Training 2 minggu hari tu sebenarnya crash course utk dapat Master. Banyak pulak assignment yang kena buat. Tidur 2~3 pagi. Pergi kerja hari2 lagi. Big boss dia cuti lak...kena "berlakon" lak ganti boss. Appraisal anak buah nak kena buat lagi, layan anak isteri lagi..kesian, kesian, kesian.

Dia mintak tolong aku buat summary utk case study. Konon2 nak tolong lah...aku baca 2~3 pages, aku give up arr...dah berkarat dah otak ni! Selalu nya bila letih camtu dia akan tanya aku, "Ada tak kerja yang senang tapi boleh dapat duit banyak?" Dan aku akan jawab "Ada...jual dadah!" Kwang kwang kwang... Semalam dia tanya aku lagi, "Ada tak kerja yang senang tapi boleh dapat duit banyak.....selain dari jual dadah?" Hahaha...aku kehabisan modal pulak dah! Ada saper2 boleh tolong jawab kan.....

Tuesday, October 27, 2009

Kad Memori

Lahaulawala quataillah billah hi'aliyil'azim. Ingatkan nak download gambar masa family day n Taman Tamadun Islam (TTI) hari tu. Kad memori rosak lah pulak! Habis tu camner...dah nak rosak. Camtu lah, tak ada benda yang kekal kat dalam dunia ni.

Ini sure kes posing maut hari tu kut.Memori kad pun tak sanggup nak simpan dalam memori dia! Wakaka... Anyway, at least there is a good reason for us to go to TTI again!

A thumb up for TTI, recommended to bring our children for a visit. Mula2 masuk tu teringat jer kat Tokyo Disneysea...tapi mula2 jer!;-))

Saturday, October 24, 2009

Lawak...lawak...



Aduh...letih betol balik dari K.Terengganu ni. Ada VCMSB Family Day kat Primula Beach Resort. Nanti aku upload gambar bila free. InsyaAllah.

Semalam makan kat Nasi Kandar, hubby aku tanya bebudak ni apsal tak makan sayur..

Kak Nyah kata, "I'm a vegetarian. I do not eat vegetables. 1x hua, 2x hua, 3x hua, hua hua hua!". Kak Nyah buat lawak. Hubby aku confused, pastu hubby kata, "Vegetarian bukan orang yang makan sayur ker?" dia tanya kat aku. "Yer lah" jawab ku. Tu lah pasal, selalu lagi bagi confuse bebudak ni....Kak Nyah learned from the best! "Habis tu kalau humanitarian tu makan orang lah!" tambah hubby ku. Lawak..lawak...and I love u for yr stupid jokes!

1x hua, 2x hua, 3x hua, hua hua hua!

Thursday, October 22, 2009

Happy Birthday & Thank You Messages



Dan sesungguhnya telah Kami berikan hikmat kepada Luqman, yaitu: “Bersyukurlah kepada Allah. Dan barangsiapa yang bersyukur (kepada Allah), maka sesungguhnya ia bersyukur untuk dirinya sendiri; dan barangsiapa yang tidak bersyukur, maka sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Terpuji.” (Q.s. Luqman, 31 : 12)

This entry is special dedicated to my dearest husband. To my dear bloggers, you can choose to ignore it! Move on, move on..…nothing to see here ;-)

My dearest husband,

Today is your 41st birthday. May I take this opportunity to say something in this precious blog of mine. You may or may not read it I know. I may be never tell you this before but I think you should know cause I’m afraid that if I die and you will never know.

First of all Alhamdulillah, let me thanking to Allah for giving me the opportunity being your wife. I hope the dearest one and only! Thank you to Allah for allowing me to borrow you from Him. Thank you to your parents for bringing you to this world. I’m sorry if I’m not a perfect wife to you, I know you are not perfect too but we are perfect for each other.

I’m not good with words as you know it but let me take this opportunity to thank you for a lot of reasons. Thank you for teaching me to totally believe in and depend solely on Allah. Thank you for reminding me to be sincere in whatever I do and don’t even hope anything in return. Not even a single thank you. Thank you for allowing me to love as if I will never get hurt. Thank you for giving me 4 wonderful and smartest girls. Thank you for being a greatest father to our children. Thank you for the house that we can call a home, thank you for the comfortable transport, thank you for being my chauffeur at times, thank you for the food that you brought home with your hard work, thank you for changing bulbs and fixing my cabinet, thank you for throwing away the garbage and the mess you did which I have to get it cleared! Thank you for being an adorable in-law to my mother, brothers and sisters. Thank you for bringing us home to my family occasionally. Thank you for spending and being patience when we ladies go shopping. Thank you for carrying the groceries with your own bare hands.

Thank you for every bouquet of flowers and present that you gave me for every birthday (my friends used to envy this!). Thank you for every romantic dinner on our anniversaries. Thank you for calling me everyday from wherever you are, thank you for making me laugh with your stupid jokes, thank you for every splendid holidays, thank you for fulfilling our needs and wants, thank you for making us missing you when you were away, thank you for being by my side every night! Thank you for mad at me for not watering the garden where you planted my favourite vegetables and papaya tree. Mostly appreciated for coming home every weekend without failed when you were posted to Singapore, KL and Lumut for years. Thank you for spending a lot of money for calling me daily from Japan when you were there. Thank you for flying us there to meet you. Thank you for YM me from Vietnam daily for months. The most important is thank you for not giving us chances to complaint about this life. Last but not least, thank you for your love, affection, caring, support and understanding. Thank you and more thank you, no word could ever thank you enough.

Sorry if I missed anything to thank you for. Apologies if I’m not being a good wife to you and a good mother to our children. Thank you for accepting my flaws all these years. I do not know if I can get a better husband than you. On this birthday, let me pray to Allah Almighty to give us forgiveness, guidance, love and blessing. May Allah grant you good health, long beneficial live and abundance. Amin Ya Rabbal Alamin.

Love you always from the bottom of my heart……
Ayang.

Wednesday, October 21, 2009

Hormon Estrogen


Sayidina Umar ada berkata:

Jauhilah makan berlebihan, sesungguhnya ia penyebab rosak diri, mewarisi penyakit, menyebabkan malas sembahyang, dan hendaklah kamu menjaga makan, kerana ia paling baik untuk jasad, dan hindarkan daripada berlebih-lebihan, sesungguhnya Allah bencikan orang alim yang gemuk — Riwayat Abu Naim.


Minggu sudah ketika aku sedang menggosok kain, tiba-tiba Kak Yong bertanya, “Mak….mak tahu tak kenapa orang lelaki lebih mudah terkena penyakit jantung berbanding dengan orang perempuan?”. “Mmmm sebab…sebab...” aku cuba memikirkan jawapannya. “Sebab orang pompuan selalu memeningkan kepala orang lelaki!” itu jer yang terpikir kat kepala ni hehehe… “Mak ni…jawablah betul-betul!” kata Kak Yong. Ini sure kes tengah lepas ulangkaji subjek biologi lah ni. “Ok lah, Oklah…mak memang tak tahu jawapannya, apa dia?” tanya ku. “Cikgu kakak cakap, orang perempuan ni ada hormon yang di namakan estrogen. Hormon itulah yang membantu mencairkan lemak2 yang tersumbat kat arteri jantung kita " begitulah lebih kurang jawapan nya. “Habis tu kenapa tak suntik jer kat orang lelaki hormon tu?” aku menduga. “Hah…nanti orang lelaki jadi pondanlah pulak!” kata nya. Wakaka… banyak betul hormon estrogen kat umah ni. Mudah2an tak der lah arteri jantung hubby aku yang tersumbat.....

Monday, October 19, 2009

The Nail Parable



Mari dengar cerita sket...

When I confronted my daughter after she hurt another child with a mean comment, she cried and immediately wanted to apologize. That was a good thing, but I wanted her to know an apology can't always make things better.

I told her the parable of Will, a 9-year-old whose father abandoned his mom two years earlier. Will was angry, and he often lashed out at others with hurtful words. He once told his mom, "I see why Dad left you!"

Unable to cope with his cruel outbursts, she sent him to his grandparents for the summer. His grandfather's strategy to help Will learn self-control was to make him go into the garage and pound a two-inch-long nail into a four-by-four board every time he said a mean thing.

For a small boy, this was a major task, and he couldn't return until the nail was all the way in. After about ten trips to the garage, Will began to be more cautious about his words. Eventually, he even apologized for all the bad things he'd said.

That's when his grandmother stepped in. She told him to bring in the board filled with nails and instructed him to pull them all out. This was even harder than pounding them in, but after a huge struggle, he did it.

His grandmother hugged him and said, "I appreciate your apology, and of course I forgive you because I love you, but I want you to know an apology is like pulling out one of these nails. Look at the board. The holes are still there. The board will never be the same. Your dad put a hole in you, Will, but please don't put holes in other people. You're better than that."

Semoga kita lebih berhati2 dengan setiap perbuatan dan perkataan kita. Sekadar mengingatkan diri sendiri.

Sunday, October 18, 2009

Aper nak jawab...

Aku sibuk di dapur, nak masak singgang since hubby nak balik malam tu. Pastu nak masak terung berlada + udang. Dah 2 minggu hubby di KL ada training. Memang singgang ikan adalah favourite hubby....orang Terengganu lah katakan. Kak Yong menolong memotong bawang sebab dia nak makan budu. Huish....singgang ngan budu, mak mentua lalu pun tak nampak!

"Miau, miau..." kedengaran suara kucing kat belakang dapur. "Alamak...datang lagi kucing ni" kata ku. " Emak, kesian kucing tu sure dia lapar" kata Kak Yong."Mak malaslah nak bagi makan kat kucing tu, nanti dia datang lagi. Dia buat port pulak kat rumah ni" jawab ku. Bukan tak kesian tapi saper nak uruskan k****** dan b**** kalau dia buat port kat rumah ni. Akak jugak!

"Emak, aper mak nak jawab kat akhirat kalau Tuhan tanya nanti?" tanya Kak Yong. "Mak, comey kucing tu kan, sian dia lapar!" tiba-tiba Amirah masuk ke dapur. Adula...ramai betul ustazah kat dalam rumah ni! "Eryyyy! tolong emak bagi makan kucing ni...." aku mengalah.

Esoknya, as expected selepas subuh kucing tu datang mengiau lagi. "Bang...kucing semalam tu datang balik" kata ku. "Bagi lah dia makan" jawab hubby ku selamba."Mmmm malas lah..." aku menjawab. "Awak tak nak ke kucing tu doakan untuk awak?" tambahnya. Kena lagi aku....sabor jer lah!

Saturday, October 17, 2009

InsyaAllah.



“Dan janganlah engkau berkata mengenai sesuatu (yang hendak dikerjakan): "Bahawa aku akan lakukan yang demikian itu, kemudian nanti".
Melainkan (hendaklah disertakan dengan berkata): "Insya Allah". Dan ingatlah serta sebutlah akan Tuhanmu jika engkau lupa; dan katakanlah: "Mudah-mudahan Tuhanku memimpinku ke jalan petunjuk yang lebih dekat dan lebih terang dari ini".(Al-Kahfi 23~24)


Semalam pergi ambil Kak Yong balik dari asrama. Singgah sekejap kat Secret Recipe, melayan Amirah nak kek butterscotch kegemaran nya. Terserempak dengan seorang kawan lama yang aku dah tak jumpa lebih kurang 4~5 tahun.

“Eh Kak Nik, ini Mie lah… apa khabar?” tanya nya. “Alhamdulillah, baik-baik jer” jawab ku. Kiss kiss hug hug . “Mie macam mana?” tanya ku pula “ Baik2 juga. Kak Nik dari mana ni?” tanya Mie lagi. “Ambil anak dari sekolah” sambil menunding jari pada Kak Yong.“Kat mana?” tanya nya lagi “Kat SBPI Indera Mahkota tu jer” jawab ku. “Mie dah pindah kat Bukit Istana, Kak Nik tahu kan?” Mie bercerita. “Tahu” jawabku ringkas. “Boleh bagi nombor telefon Kak Nik tak?” Aku pun memberi nombor telefon kepada nya. “Mie ngan Sharuni nak pergi Haji tahun ni, nanti Kak Nik datanglah Mie nak buat kenduri pada 14hb nanti” “InsyaAllah” jawab ku. “Jangan InsyaAllah, Kak Nik mesti datang tau!” tambahnya. Akak ni pun confused… aku cakap insyaAllah pun salah!

Friday, October 16, 2009

Love Never Dies



I stumbled upon this phrase and I think it is romantic...

Love Never Dies
He gave her Twelve Roses
Eleven real, One fake
And he said: “He would Love her
Until the last Rose dies”

Wednesday, October 14, 2009

End-2010 start-up for Lynas' plant in Gebeng



Salam,

LYNAS kini telah memperoleh satu suntikan dana yang baru melalui satu syarikat Cina CNMC berjumlah AUD400 Million. Membawa maksud bahawa kilang ini akan terus menggugat keselamatan penduduk Balok secara khususnya serta penduduk Kuantan secara amnya. Kami masih lagi berusaha utk membantah, walau pun nampak tipis.Apakah yang boleh kita lakukan demi memastikan projek ini tidak mendatangkan mudharat kepada manusia serta alam sekitar yang bakal kita wariskan kepada anak cucu kita. Semoga kes Bukit Merah tidak berulang. Kepada Allah kita berserah.

Dibawah ialah kenyataan Media oleh LYNAS bertarikh 1 Mei 2009

LYNAS Malaysia Sdn Bhd, a wholly-owned subsidiary of Australian mineral sand miner Lynas Corp Ltd, expects to start production at its RM1.2 billion lanthanides processing plant in Gebeng, Pahang, by the end of next year.

Executive chairman Nicholas Curtis said construction work on the plant, which was halted after the company encountered financial problems, is expected to resume by the end of 2009.

The processing plant will initially produce 10,500 tonnes of lanthanides in the first phase, before doubling the figure once it is fully operational.

Curtis said the plant will become the world's largest producer of lanthanides besides China, and would generate over RM880 million in annual revenue.
Total world production of lanthanides stands at 120,000 tonnes per year, with over 95 per cent produced by China.

At a media briefing in Kuantan recently, Curtis explained that site construction activities were halted when a Lynas bondholder withheld funding for the project due to the global financial crisis.

He said the company now has a new shareholder in China Non-ferrous Metals Co, which is a company with substantial international assets in mineral processing.

The transaction is awaiting approval from the Australian and Chinese authorities, which is due in the next few months.

Once operational, Curtis said, the plant will employ around 350 skilled and semi-skilled workers.

The 100ha plant in the Gebeng Industrial Estate will process lanthanide ores to be shipped from Lynas' mine at Mount Weld in Western Australia and turned into purified lanthanides, which are then used to develop green technologies.

Lynas owns the richest deposit of rare earth in the world at Mount Weld. This rare earth is used in products such as energy-saving light bulbs, iPods, MP3 players, catalytic converters, plasma screens, hard-disk drives.

It is also used in technologies that enable weight reduction in cars, higher yields from oil refineries and in diesel additives.

Curtis said the RM1.2 billion plant has obtained environmental approval from the Department of Environment and the Atomic Energy Licensing Board.

Curtis gave his assurance that the ores are not radioactive and will not pose a danger to workers and the public as the company has taken steps to comply with the conditions set by the authorities in controlling water discharges, noise level and emissions into the atmosphere.

Tuesday, October 13, 2009

Gaduh Lagi!


Scene 1:
"Emak! tengok Kak Yang ni!" jerit Amirah. "Dah...mak dah tengok Kak Yang dah." jawab ku loyar buruk. "Ha..ha..ha...emak dah tengok Kak Yang dah, Amirah." gelak Ery.

Scene 2:
Hari dah pukul 10.00 malam. Ery dah nak tidur."Kak Yang.." Amirah bersuara. "Hish...tidurlah!" marah Ery. " Mirah nak tanya jer..." sahut Amirah. Cute sungguh bunyinya aku dengar. "Kak Yanggggg....." aku terus sound Ery.

Scene 3:
"Bukan yang ini Kak Yang, salah!" Amirah terus menangis. "Betul lah ni, blues clues lah!" jawab Ery. "Bukan!bukan! bukan skrin dia!" jerit Amirah sambil menangis. "Ya Allah, aper lagi korang ni... " jerit aku dari dalam bilik. "Amirah ni, dia kata Ery tukar screen blues clues dalam computer ni. Bukan Ery yang buat...memang dorang dah tukar screen baru!"

Hari-hari aku dengar gaduh budak dua orang tu. Tapi kan...kalau tak dengar gaduh dorang tak best jugak. They really make my day!

Monday, October 12, 2009

Kenangan mengusik jiwa II


Salam,

Oleh kerana sebab2 yang yang tidak dapat di elakkan, sambungan kisah kenangan mengusik jiwa tidak dapat di siarkan. Bimbang kalau2 ada jiwa yang terusik kang...mati akak! Sebagai ganti akak siarkan citer lain.

Ingat tak phrase “You just don’t know what you have until they are gone”. Bahasa melayu nya,” Kita tidak tahu apa yang kita ada sehingga ianya hilang dari kita.” Sorrylah yer kalau tak best citer ni sebab akak tak pandai sangat nak bercerita ni . True stories….

Citer 1
Jiran akak dulu ada 4 anak, macam akak jugak. Dengan takdir Allah telah habis jodohnya dan bercerai lah beliau dengan isterinya. Memang kami semua tak tahu bahawa itu merupakan talak kali ke-2 rupanya. Punca2 nya – none of our business lah yer. Habis edah, ex-wife bawak keluar semua anak2 nya, tinggal lah beliau sorang2 kat rumah tu. Akak teringat kata2 nya. “Kak Nik, saya tak kemaskan mainan Amar yang berterabur kat dalam bilik tu…bila saya rasa rindu saya akan buka bilik tu dan tengok mainan yang bersepah-sepah tu untuk hilangkan rindu saya.”

Citer 2
Ini citer kawan hubby akak yang hidupnya asyik sibuk dengan kerja. Maklum lah orang Petronas yang selalu travel dan outstation. Sekarang ni dia dah pencen. Katanya sekarang ni anaknya semua dah besar2 dan dah bekerja. Semuanya dah tinggalkan rumah. Yang tinggal cuma mainan anak2 nya sahaja. Rasa sesal pun ada katanya kerana dia dah miss waktu anak2nya membesar.

Citer 3
Yang ini citer akak sendiri. Masa akak bekerja dulu, nasib ni kurang baik sikit sebab kena punish for being a good performer (perasan lah pulak….) Habis semua kerja nak letak kat atas batu jemala akak ni. Salah akak jugak…tak reti-reti nak kata “NO”. Orang kata satu jari tunjuk kat orang lain, lagi 4 menghala pada kita. Ye dak? Oleh sebab dah tak leh tahan akak pun quit dan buat business sendiri (blessing in disguise sebenarnya). Bila dah quit beberapa bulan…ex-boss cakap, “Nik, sebenarnya we all susah bila you tak ada.” My ex-officer pulak kata “Kak Nik, you are a big loss to this company!”. Say no more honey, it was history. Khabarnya walau dah setahun akak ni berhenti masa tu…dorang masih argue saper kena jaga procedures. I still have a good business with them anyway. Ahaks….who laugh last laugh the best!

Citer 4
Opps sorry, dah habis daa…

So, pandai2 lah buat conclusion sendiri yer. As far as I’m concerned, now I’m treasuring every person I have and every moment I live! Hope you do too….

Sunday, October 11, 2009

Kenangan mengusik jiwa.


Hehehe…..banyak juga citer akak ni kan! Bukan apa, tak lama mana pun hidup kita ni. Tak cukup panjang umur ni kalau nak belajar melalui kesilapan sendiri. Life is too short. Kita kena juga belajar dari kesilapan orang lain supaya cut short unnecessary experience. Supaya hidup kita lebih indah dan bahagia.

Ini cerita bertahun2 lama nya. Tak perlu tanya cerita siapa yang penting kita mempelajari nya. Kalau tak suka tak payah sambung membacanya.

Ceritanya mengenai sepasang kekasih yang bercinta utk beberapa tahun lamanya. Ditakdirkan si girlfren nya kena belajarlah kat oversea tapi si boyfren nya tinggal lah kat Mesia nih. Sebab boyfren tu dah pun bekerja. Maka berjanji lah si boyfren utk tunggu si girlfren tu balik….ala tak lama mana pun, 2 tahun jer! Mula2 rajin lah 2 sejoli ni berutus surat. Masa zaman tu manalah ada e-mail cam sekarang nih! Lama2 si boyfren tu makin kurang menulis surat. Jadi si girlfren ni pun tadi punyalah baik sangka nya…ingatkan si boyfren ni sibuk dengan kerja. Tulis surat pun tak jawab2. Jangan kenanglah air matanya banyak mana yang tumpah. Huru hara juga study si girlfren tadi…kesian kan!

Jadi pada masa yang sama, bukan main ramainya orang yang ushar kat girlfren tu…nak wat camner, comey jugak girlfren tuh! Tapi sebabkan setia punya pasal….atau bodoh kut, si girlfren ni menolaklah jejaka2 lain. Ada jejaka yang frust menonggeng…sebab tak dapat si girlfren tu sebab dia dah follow dari tahun satu lagi. Si girlfren tu tak pernah citer kat boyfren tu sebab tak mahu gaduh2! Belum citer bab student yang ambik master kat situ yang nak ushar lagi…letih jugak si girlfren tu nak menepis kiri kanan. Sampaikan ada jejaka Cina Ipoh mali talak sombong punya pun dah jatuh hati kat si girlfren tu. Sampai hati boyfren dia wat camtu kan ..kan..kan…

Oleh sebab dah lama tak dapat surat boyfren dia, si girlfren pun nekad lah hantar surat bertanya …nak ker tak nak nih! Hangin jugak satu badan…aku dah letih dah ni kata si girlfren tadi. Maka barulah dapat balasan yang si boyfren tadi dah tak nak kat girlfren tu dengan alasan tak masuk akal…sebab girlfren dia comey sangat! Jadi…si girlfren tadi pun malaslah nak balas surat tu nak tanya lebih2 pulak . Orang dah tak nak, nak wat camner…ye dak? Frustlah si girlfren tu tadi. Nasib baik juga si girlfren tu lulus dapat ijazah.

Pendek kan citer….si girlfren tadi pun pilihlah mana2 jejaka yang dah follow dia yang di rasakan sesuai. Maka si jejaka yang bertuah tu tak tunggu lama, takut orang lain rembat…balik jer Mesia, dapat jer kerja sanggup beli nasi lemak pagi buat lunch tengahari sebab simpan duit nak kahwin dengan si girlfren tadi. Maka berkahwinlah si girlfren dengan sijejaka yang baru dikenal dalam setahun jer tuh.

Maka tidaklah kedengaran cerita si boyfren tu. Si girlfren tu pun bakarlah habis surat2 cinta ex-boyfren tu sebab kena jaga hati laki dia. Fuh! surat2 cinta tu memang power, wa cakap lu....memang cair kalau baca. Sebab itulah si girlfren tu boleh tunggu si boyfren tu sbb pandai bab ayat-ayat cinta ni. Yerlah.....citer orang dah tak nak, tak yah lah nak kenang2 lagi! Buat sakit hati jer…

Jeng! jeng! jeng! setelah dah hampir 2 dekad terkejutlah si girlfren tadi sebab tiba2 …..

Nanti akak sambung bila senang…….hehehe…suspense tak?

Saturday, October 10, 2009

Buat suspense emak jer....



Petang tadi pergi ke asrama Kak Nyah. Sajer nak bagi moral support kat dia. Pastu bawak air mineral yang dia pesan. Sesampai kat sana dia dah tunggu dengan muka yang ceria. Ditangan nya ada buku Fokus Sejarah dengan kertas peperiksaan Geografi yang di duduki hari Jumaat semalam.

"Emak, Kak Nyah dah buat sesuatu yang tak sepatutnya" katanya selamba. "Hah! Kak Nyah dah buat apa?" aku tanya. "Emak tengoklah ni." Dia menghulurkan kertas Geografi kat aku. Ada tertulis nombor 53 kat muka depan."Kak Nyah dah check kertas Geog Kak Nyah!" "Alamak! takkan dia dapat 53 markah jer kut utk Geog ni, dapat C lah kalau camtu. Trial dia pun dapat B" aku berkata dalam hati. Tapi Kak Nyah nampak cam cool jer aku tengok, baik aku check dulu ada berapa soalan dalam kertas ni. Emmm...ada 60 soalan rupanya. "Yang ini 53/60 ker atau 53 peratus?" Aku cuba dapatkan confirmation dari dia. "Hehehe...53/60 lah emak!" Budak ini, buat suspense emak jer....

"Mana tahu jawapan ni betul ke tidak?" tanya ku. "Kawan dapat dari MRSM jawapan ni" katanya. "Lain kali jangan buat perangai camni, tak payah check nanti rosak mood Kak Nyah dengan paper2 lain pulak. Biar jer....tak payah check langsung2 sampai result kluar. It doesn't make any difference." Leter ku. "Kak Nyah dah usaha kan? Kita serah jer pada Allah." sambungku.

Aku teringat pada Cikgu Chua, cikgu pompuan cina yang mengajar Geografi kelas Kak Nyah. "Teruk, teruk...kelas ni memang teruk!" kata Cikgu Chua. Masa aku pergi Muzakarah kat sekolah Kak Nyah tempohari. "Tak insurance betul lah mulut cikgu ni." kata ku dalam hati."Suka bermain masa saya mengajar" macam bullet jer aku rasa cikgu ni cakap. Aku dan hubby diam jer. Panjang juga leteran Cikgu Chua tu melepaskan perasaan. Tapi kalau di fikir2kan...sekurang2nya cikgu ni tak berpura2 pasal pelajarnya berbanding dengan cikgu2 lain yang selalu cakap tak per ada masa lagi untuk terus berusaha. Well...depending on how we want to take it, take heart or take it as a challenge!

I believed Kak Nyah took it as a challenge....that's my girl! Harap2 betul lah perkiraan tu. " Emak bawaklah kertas ni balik." kata Kak Nyah. "Nak buat aper?" jawab ku. "Emak buatlah ayah suspense pulak!" katanya. Bertuahlah punya anak cam Kak Nyah ni!

Friday, October 9, 2009

Salam Ukhwah dan Duit 40 sen


Terima kasih banyak2 kepada Kahariah a.k.a. Har kerana sudi menerima kunjungan akak dengan Amirah dirumah Har yang besar dan cantik tu. Walaupun pertama kali bersua seakan telah kenal lama. Tak cukup berborak di dalam rumah kami keluar berborak di wakaf depan rumah. Rasanya akak nak "treasure" cerita Har tentang duit 40 sen tu ruang blog ini. Mudah-mudah jadi peringatan utk diri kita dan juga pengunjung blog ini.

Ceritanya, Har telah singgah di salah sebuah gerai pisang di tepi jalan di B_______. Kebetulan petang tu agak panas dan dia terpaksa parking kereta agak jauh dari gerai pisang tersebut. Setelah selesai menimbang dan Har ingin membayar harga pisang tersebut. Malangnya Har tidak membawa wang yang cukup. Kekurangan lagi 40sen. Oleh kerana keretanya parking agak jauh dia meminta penjual tu memberi diskaun sahaja 40sen tersebut tetapi penjual itu enggan memberi kurang. Dengan perasaan kecewa Har terpaksa berpatah balik ke kereta nya demi mengambil wang 40sen. Berpeluh Har berjalan ditengah panas. Di pendekkan cerita, Har telah pun menceritakan hal tersebut kepada kawan nya. Jadi beberapa minggu selepas kejadian, kawan Har telah menelefon beliau dan memberi tahu bahawa tokey kedai pisang tu telahpun di tipu sebanyak RM40 ribu oleh kontraktor utk ubahsuai rumahnya. Alahai 40sen!

Kengkadang kita tak dapat nampak pun kaitan 40sen dan RM40 ribu tu. Tetapi rahsia Allah siapa tahu!

Sekali lagi terima kasih Har, terima kasih juga dengan buah tangan yang di bawa pulang. Harap2 Har sudilah pulak datang ke teratak buruk akak ni. Semoga Allah memberkati pertemuan kita.

Wednesday, October 7, 2009

Cinta Tak Semestinya Bersatu..


Salam,

Entry kali ini istimewa untuk seorang teman yang hati nya penuh dengan kedukaan.

Pernah ku terdengar kata-kata 'cinta tak semesti bersatu' dan 'love is letting go'. Apa yang penting ialah, kalau kita cintakan seseorang kita mahu melihat dia bahagia walaupun bukan bersama kita kerana kita kasihkan dia tanpa syarat. Tiada syarat untuk dia bersama kita, buat apa kalau itu menambah deritanya.. Kita tak mahu orang yang kita kasihi disakiti jauh sekali melihat dia menderita...

Hiduplah sepenuh hati, cinta tak semestinya bersatu, doaku mudah-mudahan engkau bahagia di samping keluarga mu teman.

Kini baru aku mengerti apa makna nya cinta tak semestinya bersatu.....

“Kasih manusia sering bermusim, sayang manusia tiada abadi
Kasih Tuhan tiada bertepi, sayang Tuhan janjinya pasti….”

English proverb;
If you love somebody let them go, if they come back to you they are yours.

Any comment?

Tuesday, October 6, 2009

Forgive And Forget.



The stupid neither forgive nor forget; the naive forgive and forget; the wise forgive but do not forget - Thomas Szasz

Terjemahan:
Orang bodoh tidak memaafkan atau melupakan, orang jahil memaafkan dan melupakan, orang cerdik memaafkan tapi tidak melupakan. – Thomas Szasz.

Betul ker kata-kata kat atas tu? Aku tak pasti pasal tu. Samada aku ni stupid, na├»ve or wise. Yang pasti aku sering ingatkan anak-anak supaya “forgive and forget”. I know it’s hard. Nak jadi cerita, ditakdirkan Allah telah menguji aku samada aku ni boleh buat tak apa yang aku cakap. Pergh….susah gilos! Tu lah pasal, jangan sangka kita ni beriman sehingga kita di uji! Forgive yes, forget ?????.

Harap2 aku boleh terus beristiqomah. Aku harap aku boleh menjadi sahabat yang terbaik kepada sesiapa sahaja.

Firman Allah yang bermaksud:
“Dan balasan suatu kejahatan adalah kejahatan yang serupa, maka barangsiapa memaafkan dan berbuat baik maka pahalanya atas (kehendak) Allah.”

Monday, October 5, 2009

7 Sentuhan Membina Peribadi Cemerlang



Salam,

Semalam ada tazkirah sebelum Solat Hajat di SBPI, Kuantan. Sebelum terlupa, mari kita share kat sini.

1. Sentuhan solat
2. Sentuhan Al-Quran
3. Sentuhan Ilmu
4. Sentuhan kasih sayang
5. Sentuhan amal makruf nahi mungkar
6. Sentuhan doa
7. Sentuhan tawakkal dan redha.

Yessss...boleh ingat semua tanpa ambil nota pun! Guna teknik image yang hubby bagi tahu yang dia sedang training sekarang. Dah tua-tua ni memori agak "kong" sikit. Nanti dia kata nak ajar speed reading pulak.

Hadis nabi maksudnya "tuntutlah ilmu dari buaian hingga ke liang lahad " .

P/S : Terharu sungguh semalam, Ery balik dari KT dan beli kaftan utk aku dan beg DORA utk Amirah. Tapi tak beli apa2 pun untuk dirinya. She said, I do not need anything because I have everything. Huhuhu....emak deeply touched! Thank you Ery a.k.a Kak Yang.

Sunday, October 4, 2009

Berpeluh semula...


Alhamdulillah. Allah gives me more health than sickness. Minggu ni berpeluh semula selepas sebulan cuti latihan tae-kwan-do. Tapi tiba2 Elisa bagi tahu ada grading next week. Alamak…nak pergi ke tidak ni? Hehehe.....hanya akak lah seorang mak cik tua beranak 4 yang grading white belt nanti! I may not reach till the black belt but who cares... at least I’m happy and healthy, InsyaAllah. It is never too late to start something, I guess. Allah pun bagi peluang kita bertaubat sehingga nyawa sampai ke kerongkong.

Bosan tul lah pulak bila Amirah tak der, ayah Amirah pun tak der. Ery ada lawatan ke KT pulak, Amirah pergi tidur kat rumah Kak Ani (ex-babysitter Amirah) for the first time. Habis tu, saper lah nak punggah bebarang rumah ni…..”you just don’t know what you have until they are gone!” (Akak ada citer best punya pasal phrase ni). Nanti senang-senang akak citer k. InsyaAllah.

Saturday, October 3, 2009

3 Kampung Lenyap

Innalillahhiwainnailahhirojiun.

3 Kampung lenyap di Sumatera Barat.
Ribut Parma mengganas di Luzon.
Tsunami di Samoa.

Apa kata kalau kampung itu kampung kita?

BERITA PADA KAWAN by Ebiet G Ade

perjalanan ini terasa sangat menyedihkan
sayang engkau tak duduk di sampingku kawan
banyak cerita yang mestinya kau saksikan
di tanah kering berbatuan
ho ho ho ... ho ho ho ...

tubuhku terguncang dihempas batu jalanan
hati tergetar menambah kering rerumputan
perjalanan ini seperti jadi saksi
gembala kecil menangis sedih
ho ho ho ... ho ho ho ...

kawan coba dengar apa jawabnya
ketika kutanya mengapa
bapak ibunya telah lama mati
ditelan bencana tanah ini
sesampainya di laut kukabarkan semuanya
kepada karang kepada ombak kepada matahari
tetapi semua diam tetapi semua bisu
tinggal aku sendiri terpaku menatap langit

barangkali di sana ada jawabnya
mengapa di tanahku terjadi bencana
mungkin Tuhan mulai bosan melihat tingkah kita
yang selalu salah dan bangga dengan dosa dosa
atau alam mulai enggan bersahabat dengan kita
coba kita bertanya pada rumput yang bergoyang
ho ho ho ... ho ho ho ...

Remote control oh remote control.....


Ala...mana pulak pergi remote control ni? Hilang lagi.....dah serata tempat aku cari. Ini mesti Amirah sorok ni. Tak ader saper2 lagi yang akan jadi prime suspect kat umah ni kalau bukan budak Amirah a.k.a Cik Punggah tu!Hari tu dia sorok dalam laci sebab tak nak kasi orang lain tukar channel 616 dia tu. Dah 2 hari remote hilang.

Dah check dalam laci tapi tak der gak. Dalam bilik mainan dia tak der gak. Bila tanya Amirah dia kata tak tahu pulak, ini sure kes dia terlupa kat mana dia sorok. Mana pulak ler pegi nyer...waktu camni memang aku wish kalau boleh wat missed call kat remote control tu!

Ada saper2 tak yang boleh design remote control ker, kunci keter ker, kunci rumah ker atau kunci apa2 pun yang boleh wat missed call? There is always an opportunity in every problem. Any taker?

Remote control oh remote control.....

Friday, October 2, 2009

Solat Hajat dan selotape


"Assalamualaikum...emak, Kak Nyah ni. Emak datang tak malam ni untuk solat hajat?" telefon Kak Nyah dari sekolah. "Wa'alaikummussalam. InsyaAllah." jawab ku.

Semalam beberapa sekolah di Kuantan buat solat hajat untuk peperiksaan PMR dan SPM. Mujur juga sekolah Kak Yong tak buat semalam. SBPI Indera Mahkota, Kuantan buat hari Ahad nanti...phew, lega.

"Nanti tolong bawak makanan dengan selotape." tambah Kak Nyah. "Kalau emak bawak kuih raya OK tak?" aku bertanya. "Boleh jer, thank you." jawabnya. "Ayah datang tak?" tanya nya lagi. "Ayah dah sampai KL dah Kak Nyah, outstation 2 minggu." jawab ku.

Selesai solat hajat ada jamuan kat kantin. Semasa jamuan...

"Emak tahu tak Kak Nyah nak buat apa dengan selotep tu?" tanya Kak Nyah. "Nak bungkus hadiah ker?" aku jawab dengan soalan pulak. "Tak...Kak Nyah nak selotep mulut Kak Nyah ni. Supaya tak ada orang kacau Kak Nyah study. Dia orang suka sangat cari Kak Nyah, susah Kak Nyah nak buat ulangkaji" katanya. "Mungkin dia orang nak bantuan Kak Nyah pasal study kut?" tanya ku semula. "Ala...tanya tak banyak mana, sembang jer lebih!" pintasnya.

Kreatif jugak anak aku ni.....macam emak dia(hehehe...just kidding)! Benarlah kata bijak pandai, "Kita tidak boleh kawal arah angin, tapi kita boleh kawal layar kita!" Bijak, bijak...

Emak doakan semoga Kak Nyah berjaya mendapat 8A dalam PMR nanti. Semoga Allah beri kebaikan yang banyak untuk kita di dunia dan di akhirat. Amin.
Related Posts with Thumbnails