Tuesday, October 6, 2009

Forgive And Forget.



The stupid neither forgive nor forget; the naive forgive and forget; the wise forgive but do not forget - Thomas Szasz

Terjemahan:
Orang bodoh tidak memaafkan atau melupakan, orang jahil memaafkan dan melupakan, orang cerdik memaafkan tapi tidak melupakan. – Thomas Szasz.

Betul ker kata-kata kat atas tu? Aku tak pasti pasal tu. Samada aku ni stupid, na├»ve or wise. Yang pasti aku sering ingatkan anak-anak supaya “forgive and forget”. I know it’s hard. Nak jadi cerita, ditakdirkan Allah telah menguji aku samada aku ni boleh buat tak apa yang aku cakap. Pergh….susah gilos! Tu lah pasal, jangan sangka kita ni beriman sehingga kita di uji! Forgive yes, forget ?????.

Harap2 aku boleh terus beristiqomah. Aku harap aku boleh menjadi sahabat yang terbaik kepada sesiapa sahaja.

Firman Allah yang bermaksud:
“Dan balasan suatu kejahatan adalah kejahatan yang serupa, maka barangsiapa memaafkan dan berbuat baik maka pahalanya atas (kehendak) Allah.”

4 comments:

naimayob said...

org bodoh ni selalunya sombong...klu bt salah pn ngaku btul...
slalu dh kena mcm ni kak...

biasa la tu.nama pn bodoh....

Love Islam said...

Didoakan semoga Ainur sekeluarga diizin ALLAH berada di bumi Haramain, melihat segala kesan peninggalan perjuangan Rasul yg mulia. Niat baik akan dimudahkan ALLAH.

Ainur68 said...

Naim,

Hahaha...tau tak per..

**********************************

Love Islam,
Terima kasih diatas segala doa.

Arnab Zamrud said...

Dik,
1) Kebaikan dibalas kebaikan = perkara biasa.
2) Kebaikan dibalas kejahatan = zalim.
3) Kejahatan dibalas kejahatan = dendam.
4) Kejahatan dibalas kebaikan = mulia.

Harap no 4 menjadi pilihan kita walaupun sukar. Maafkan dan lupakan tapi hendaklah selalu berwaspada.

Related Posts with Thumbnails