Sunday, October 11, 2009

Kenangan mengusik jiwa.


Hehehe…..banyak juga citer akak ni kan! Bukan apa, tak lama mana pun hidup kita ni. Tak cukup panjang umur ni kalau nak belajar melalui kesilapan sendiri. Life is too short. Kita kena juga belajar dari kesilapan orang lain supaya cut short unnecessary experience. Supaya hidup kita lebih indah dan bahagia.

Ini cerita bertahun2 lama nya. Tak perlu tanya cerita siapa yang penting kita mempelajari nya. Kalau tak suka tak payah sambung membacanya.

Ceritanya mengenai sepasang kekasih yang bercinta utk beberapa tahun lamanya. Ditakdirkan si girlfren nya kena belajarlah kat oversea tapi si boyfren nya tinggal lah kat Mesia nih. Sebab boyfren tu dah pun bekerja. Maka berjanji lah si boyfren utk tunggu si girlfren tu balik….ala tak lama mana pun, 2 tahun jer! Mula2 rajin lah 2 sejoli ni berutus surat. Masa zaman tu manalah ada e-mail cam sekarang nih! Lama2 si boyfren tu makin kurang menulis surat. Jadi si girlfren ni pun tadi punyalah baik sangka nya…ingatkan si boyfren ni sibuk dengan kerja. Tulis surat pun tak jawab2. Jangan kenanglah air matanya banyak mana yang tumpah. Huru hara juga study si girlfren tadi…kesian kan!

Jadi pada masa yang sama, bukan main ramainya orang yang ushar kat girlfren tu…nak wat camner, comey jugak girlfren tuh! Tapi sebabkan setia punya pasal….atau bodoh kut, si girlfren ni menolaklah jejaka2 lain. Ada jejaka yang frust menonggeng…sebab tak dapat si girlfren tu sebab dia dah follow dari tahun satu lagi. Si girlfren tu tak pernah citer kat boyfren tu sebab tak mahu gaduh2! Belum citer bab student yang ambik master kat situ yang nak ushar lagi…letih jugak si girlfren tu nak menepis kiri kanan. Sampaikan ada jejaka Cina Ipoh mali talak sombong punya pun dah jatuh hati kat si girlfren tu. Sampai hati boyfren dia wat camtu kan ..kan..kan…

Oleh sebab dah lama tak dapat surat boyfren dia, si girlfren pun nekad lah hantar surat bertanya …nak ker tak nak nih! Hangin jugak satu badan…aku dah letih dah ni kata si girlfren tadi. Maka barulah dapat balasan yang si boyfren tadi dah tak nak kat girlfren tu dengan alasan tak masuk akal…sebab girlfren dia comey sangat! Jadi…si girlfren tadi pun malaslah nak balas surat tu nak tanya lebih2 pulak . Orang dah tak nak, nak wat camner…ye dak? Frustlah si girlfren tu tadi. Nasib baik juga si girlfren tu lulus dapat ijazah.

Pendek kan citer….si girlfren tadi pun pilihlah mana2 jejaka yang dah follow dia yang di rasakan sesuai. Maka si jejaka yang bertuah tu tak tunggu lama, takut orang lain rembat…balik jer Mesia, dapat jer kerja sanggup beli nasi lemak pagi buat lunch tengahari sebab simpan duit nak kahwin dengan si girlfren tadi. Maka berkahwinlah si girlfren dengan sijejaka yang baru dikenal dalam setahun jer tuh.

Maka tidaklah kedengaran cerita si boyfren tu. Si girlfren tu pun bakarlah habis surat2 cinta ex-boyfren tu sebab kena jaga hati laki dia. Fuh! surat2 cinta tu memang power, wa cakap lu....memang cair kalau baca. Sebab itulah si girlfren tu boleh tunggu si boyfren tu sbb pandai bab ayat-ayat cinta ni. Yerlah.....citer orang dah tak nak, tak yah lah nak kenang2 lagi! Buat sakit hati jer…

Jeng! jeng! jeng! setelah dah hampir 2 dekad terkejutlah si girlfren tadi sebab tiba2 …..

Nanti akak sambung bila senang…….hehehe…suspense tak?

2 comments:

naimayob said...

add je blog saya...sya pn nk add dlm list saya jg..

Pencinta Pantai Bersih said...

Hampir sama dgn cerita Kak je..

Sambung le cepat, nak tgk selepas dua dekad tu sama ke tidak...

Related Posts with Thumbnails