Thursday, October 30, 2014

Canada?

Salam.

Saya teringin  nak pergi USA. Especially kalau dapat pergi Disneyland, to be specific.
Rasanya gelap gambor...bak kata org Terengganu lah.
Tup2...hubby bagi tahu dia kena pergi Canada for a week.
Business trip.
Nak ikut tak? kata nya...
Haha hihi huhu...saper tak nak.
Cuma waktu ni mmg time winter lah...
Temperature can drop to below 0 degree C
Off course lah ada snow.










Best part...ding dong tunggu visa for 3 weeks, cuti sekolah pun dah mula.
We will be going early December.  Insyaa ALLAH.
Amirah melompat! Nak main snow kata nya.
Emak lg melompat...yeay Christmas Sale!
Ery sengih sampai telinga...
Yang kakak lagi dua orang;
















The flight will be long and tiring I guess.
TGG ~ KUL ~ NRT ~ LAX ~ YYC
Calgary International Airport, CANADA (YYC)
Transit Los Angeles sebab MAS tak ada direct flight ke Canada.
Hahaha...setakat singgah jer lah. 
Anyway...CANADA here we come!




Wednesday, October 29, 2014

Kekayaan

Salam,

Saya belek sebuah majalah kat Saloon rambut.
Edisi raya Aidil Fitri tahun ni.
Ada gambar sambutan hari raya beberapa orang selebriti, orang kenamaan dan bukan kenamaan.
Tertarik dengan seorang jutawan...Irfan Khairi.
Rumahnya tidak melambangkan kemewahan.
Tidak seperti orang lain.
Biasa-biasa sahaja.
Rasanya rumah artis lagi glamour...
He walks the talk.
Tak silap saya Warren Buffet pun begitu juga.
Life really doesn't measure by what you get but what you give.
So...I don't justify my life to others.
Just do good deeds.
That's all I want to do.

Jika kamu berbuat kebaikan, maka faedah kebaikan yang kamu lakukan
adalah utk diri kamu;
Jika kamu berbuat kejahatan, maka kesan yang buruk
berbalik kepada diri kamu.
(al-Isra 17:7)


Sunday, October 26, 2014

Second Attempt.

Salam.

Dah lama dah nak cuba lagi buat royal icing meringue untuk sugar cookies.
Ada buat sekali dulu macam tak berapa jadi jer. The icing was quite runny.
Ini gambar yg dulu punya;
Bunga pink tu akak mengelat guna fondant...hehehe


















Jadi nak cuba lagi sekali, rembat cookie cutter bear Kak Nyah
Dia bukan ada kat rumah pun ;) *wink* Sori...emak rasmi dulu...
So, akak rasa royal icing meringue tu memang menjadi tapi cookie tu macam tebal jer.















Here is the recipe for the royal meringue icing;
2 cups icing sugar
1- 1/2 tbsp meringue powder
4 tbsp warm water.
Mix all in the mixer in medium speed for 3 minutes.

Hahaha....hodoh giler rupa bear tu.
Renyah juga kerja dia.
Patut pun orang suka buat cookies besar2.
Cepat sikit siap...
Memang perlukan kesabaran yang tinggi dan masa yang cukup banyak.
Memang padan pun kalau orang jual mahal sugar cookies ni.
Mahu akak jual RM10 satu...hehehe (x nak jual ler tu...)
Kesimpulan nya....memang akak ni bukan orang yang sabar!
That's my true color...

Ya Allah, pertingkatkan lah kesabaran ku dalam apa jua pun.
Aminn...

Thursday, October 23, 2014

Bake-Off

I love baking.
Every week oven tu sure panas.
Kemaruk tengok series The Great British Bake-Off kat Astro.
En. Amri pun download citer masuk hard disc. Apa lagi...tengok marathon malam hari.
Ery pun sama join mengadap TV....
Since semalam birthday hubby, Ery volunteer nak masak brownies utk ayah dia.














Jadi pun Salted Caramel Brownies dia.
Ayah dia suka...
Dah besar dah anak emak...huhuhu.

Tuesday, October 21, 2014

"BFF"

Adula..umur dah 46 tahun ni.
Akak ni teruk sangat pelupanya
Atau kekadang ingat kekadang lupa.
Rasanya macam dah naik 2 bulan BFF tak datang2
Rasanya macam last August dia datang
Masa raya Haji patutnya datang tapi x datang2
Ini dah berapa haribulan
Haish kacau...memang kacau
Adakah....?????



Monday, October 20, 2014

Simple Tiramisu

Salam,

Dah pernah cuba buat sekali...tapi macam x jadi jer.
Pastu give-up...hehehe
Last week masa sibuk mengemas almari buku, jumpa a bundle of recipes from old magazines.
Asyik collect resepi jer mak cik ni...buatnya ntah bila.
Hmm...macam senang jer resepi tiramisu dia.
Saya pun cuba tapi saya adjust sikit la...
Jadi pun....TADAAA...





















En. Amri balik kejer dan ngappp...
Sedap.... macam kat kedai, kata nya.
Nak resepi? Ini dia;

250g cream cheese /mascaporne cheese ( I pakai Tatura cream cheese)
12 pcs sponge finger
1/2 cup whipping cream (I use VIVO jer)
1/4 cup condensed milk
1/2 tsp vanilla essence
2/3 cup hot water
1 tbsp granulated coffee
1 tbsp sugar.
Coco powder.

Whipped the whipping cream until stiff, put in separate bowl.
Then whipped the softened cream cheese for a few minutes and pour in the condensed milk.
Mix well and add vanilla essence.
Remove from mixer and blend in the whipping cream.
Mix coffee and sugar in the hot water
Arrange 6 pcs sponge fingers in a bottom cake pan
Pour evenly half the coffee mixture into the sponge fingers.
Spread half of the cream cheese mixture.
Repeat the process with the balance ingredients.
Refrigerate for at least for 4 hrs or leave overnight.
Take out from the pan and sift the coco powder on top of the cake.

Senang jer kan...


Friday, October 17, 2014

Having Enough

Salam Jumaat. At some point I told someone that I'm having already enough. At our age, we should stop chasing this worldly thing. The time already past.  I'm thankful to Allah for what I have. She judged me. She argued that I have materially enough. Little that she knows I have enough long time ago. The time when I quitted my job. In fact, materially I was not having enough at that time. Actually, it is quite funny to me as when I've decided to give up on this world....the world is running to me. 

Anyway, I still have enough because I have decided to desire less. May be this website may help you to understand why.  http://www.theminimalists.com/ Happy reading!

Thursday, October 9, 2014

Raya Korban dan terkorban...

Salam,

Alhamdulillah. Ada umur saya lagi pada Raya Aidil Adha tahun ni. Setahun yg lalu saya berada di Mina waktu Raya. Tak hengat hari masa tu kerana saya demam dan saya pergi melontar di Jamrah. Seriously, mmg tak ingat langsung Raya sbb malam sebelum tu berada di Muzdalifah dan subuh hari sampai di Mina. Kalut nak sempurna kan solat subuh dan berehat. Sungguh saya merindukan Tanah Suci :(. Ntah bila saya boleh menunaikan Haji lagi, wallahualam.

Tahun ni saya beraya di KL. Buat korban bersama adik-beradik saya. Yg paling mengejutkan kami hanya seekor lembu sahaja berbanding tahun2 yang lalu. Kenapa? Yang pastinya RM500 satu bahagian itu amat mahal sehingga ada yang tarik diri kerana tidak mampu. 

Saya pasti ramai yang menghantar wang ke Kemboja atau negara2 luar yang lebih murah. Kesian saya lihat penduduk2 di kawasan pangsapuri emak saya sebanyak 9 blok tu. Utk seekor lembu banyak mana lah sangat dpt di agih-agihkan.

Siapa kah yang terkorban sebenarnya?

Thursday, October 2, 2014

Harga minyak naik lagi...

Innalillahiwainnailaihirojiun....musibah datang lagi.
Astaqfirullah halazim. Astaqfirullah halazim Astaqfirullah halazim
Semoga Allah ampunkan segala dosa2 kita.

Menitik airmata ini. Harga minyak naik lagi. Walaupun Allah beri saya kesenangan namun  saya tetap rasa terbeban bila ingatkan ahli2 keluarga yang tidak berkemampuan. Berapa lama saya boleh bantu? Sehari? sebulan? setahun? Saya pasti selepas ini lebih ramai gelandangan di jalanan, lebih ramai yang kerja lebih masa, tak cukup 2 kerja buat 3, lebih ramai yang akan jadi perompak pencuri semata-mata mencari sesuap nasi. Dan lebih pasti lagi ramai anak2 terbiar mengurus diri sendiri kerana abi dan ummi keluar mencari rezeki. Ya Allah hanya pada Mu kami berserah!


Kita bising minyak naik Rm0.20
bukan kerana kita benci Malaysia.
Kita bising minyak naik bukan

kerana kita tak mampu bayar.
Tapi...
Kita bising sebab janji tak serupa
bikin.
Kita bising sebab kesiankan rakyat
marhaen.
Memang kita berduit.
Memang kita berharta.
Namun,
jauh di pelusuk sana,
ada yang menghitung syiling.
Ada yang bekerja teruk
terkontang kanting.
Mereka tak ada slip gaji.
Jauh sekali socso mahupun
kwsp.Kerjanya keluar pagi balik
dinihari.
Dan kalian pula berbicara indah
persis pujangga metropolis?
Hanya 20 sen?
Itu pun nak bising?
Kerja lah lebih kuat lagi?
Beribadatlah lebih lagi?
Untuk dimurahkan rezeki?
Ya...
Sembang kalian sembang mereka
yang berharta.
Sembang kalian sembang orang
yang penuh wibawa.
Sedangkan ada mereka yang
facebook pun tiada.
Motor buruk hanya tunggu masa.
Kerja lebih kuat dari si sarjana
muda.
Kerja lebih ikhlas dari si phd
mahupun master.
Hanya untuk mulut mereka
sekeluarga.
Ya..
Mereka tak berharta.
Salah mereka kerana tidak
berusaha di zaman muda.
Tapi adakah kita berilmu untuk
menjadi penindas mereka?
Kalau itu sistem kehidupan.
Aku rela jadi bodoh dari
kalian.Kerana aku taknak hilang
perikemanusiaan.

Thursday, September 25, 2014

Penenang Jiwa ~ Imam Ghazali


Salam,

This is the recent book that I read. Guess what...this book was coming to me. Kenapa? Tak percaya?
Someone approached me while I was eating alone in a food court  and selling me this book.

Well...if Allah wants to give me knowledge. Who can stop then?

His command is only when He intends a thing that He says to it, "Be," and it is. (Surah Yassin 83)

Sunday, September 21, 2014

Krik...krik..krikk..

Salam,

Bunyi apa tu...eh dah bersawang rupanya blog ni! Nanti saya ambil penyapu kejap...

Susah betul nak keep journal ni rupanya. Kira boleh salute lah kat saper2 yang rajin menulis tu. Tabik spring!

Eh...tadi ada idea nak tulis, tapi sekarang dah lupa pulak! Boleh saya keep short jer...aci tak?

1) Cuti sekolah dah habis. Hari ni hantar Ery naik bas balik ke Kuantan.
2) Cuti sekolah bawak Ery dan Amirah pergi Legoland. Kak Yong and Kak Nyah dah start new semester, kesian tak boleh nak ikut.
3) Last Friday Kak Nyah masuk hospital di Princecourt, KL. She was wheezing early in the morning lately. Doktor kata bukan asthma. Luckily kakaknya  ada kat KL juga,  so she is looking after her. Esok baru boleh pergi KL dan tanya details dengan pak doktor,  Insyaa Allah.
4) Semalam b'day kakak. She is 22 now! Dah besar dah anak emak...uhuk uhuk (I'm getting old)
5) Day in day out...busy. Bila bangun pagi, just another day Allah gives me life. What am I doing with it?
6) Sedang mentarbiah diri...nothing was mine, nothing is mine and nothing will be mine.

Semoga semuanya selamat dunia dan akhirat. Ok, bye for now. See you again, Insyaa Allah.

Tuesday, June 24, 2014

Minimalist

Salam.

I'm still struggling. Controlling what is in and what is out in this house. This house is smaller than the previous one. It has been a year. But at least I can convince my husband to let go some of his unnecessary items. I already let go mine. A lot of them but still have more to let go. I opt to be a minimalist now. Educating my children is not easy either. Slow but steady.

I'm enjoying my life without things. 



Related Posts with Thumbnails