Monday, January 6, 2014

I'm back! Again?

Salam.

Selamat Tahun Baru Masihi 2014. Alhamdulillah. Nampaknya masih ada umur saya di beri Allah. Semoga saya menjadi hambanya yang byk bertaubat.

Tiada Tuhan melainkan Allah Yang Esa tiada sekutu bagi-Nya. Bagi-Nya segala kerajaan dan bagi-Nya segala puji. Dia Yang Maha Kuasa atas segala sesuatu. Kami pulang, bertaubat, mengabdi, bersujud dan kami memuji kepada Tuhan kami.


Astagfirullah, astaqfirullah, astaqfirullah. Saya memohon ampun dari Allah. Semoga Allah menutup keaiban saya di akhirat kelak.

Saya nak tulis banyak2 pun bukan pandai sangat. Jadi nak buat summary sket pengajaran2 dari ibadah haji tempohari:-)

1~ Usaha lah sedaya upaya kita utk mengerjakan haji. Tak perlu tunggu kaya-raya atau mampu istilah org melayu kita. Kalau rumah dah ada, keter dah ada cukup jer lah. Simpan duit tu utk haji. Tak ada astro kat rumah pun x apa. Simpan duit tu utk haji. Rokok lg lah x payah. Masih muda bukan alasan kerana kita x tahu bila kita akan mati.  Tak bersedia juga bukan alasan kerana dah bersediakah kita utk mati? Sangat2 malu kepada bangsa2 lain yg sanggup berjalan kaki dan tidur dikaki 5 utk menunaikan haji. Hingga ada yang berhutang kerana menunaikan haji. Apa alasan kita lagi?

2~ Berbuat baiklah sesama manusia. Allah itu sangat luas rahmat dan keampunanNya tetapi amat sukar bagi kita utk mendapatkan kemaafan manusia. Kita boleh muflis di akhirat kerana manusia dan makhluk2 lain. Sgt2 tidak kena jika kita beribadat siang dan malam tetapi kita di benci org kerana akhlak atau tindak-tanduk kita.

3~ Beribadatlah.... kerana sgt rugi jika kita tidak melakukannya. Masih ramai lg hamba2 Allah yg sanggup beribadat 24jam siang dan malam. Allah tidak akan rugi sedikitpun jika kita tidak beribadat malahan kitalah yang akan rugi.

"Dan (sebenarnya) sesiapa yang bersyukur maka faedah syukurnya itu hanyalah terpulang kepada dirinya sendiri, dan sesiapa yang tidak bersyukur (maka tidaklah menjadi hal kepada Allah), kerana sesungguhnya Tuhanku Maha Kaya, lagi Maha Pemurah". (An-Naml ayat 40)

Sekian dulu. Sekadar mentarbiah diri sendiri. Wallahualam

Wednesday, July 17, 2013

Hi! I'm BACK!

Assalamualaikum,

Setelah berbulan mendiam kan diri...bukan mendiam kan diri, tetapi x duduk diam yang sebenarnya! So many things to settle sebelum dan selepas pindah. Anyway, selamat berpuasa. Semoga amalan kita lebih baik dari tahun2 sebelum nya. Let me make my story short;

1) Saya dah selamat berpindah di Kuala Terengganu dan tinggal di Jalan Tok Jembal near the Airport and Golf Resort. Cewah2...bunyi cam orang kekaya jer, ahaks....Padahal tinggal kat kampung jer. Guess what, nama kampung ni Sepetir Rendang....klasik giler!

2) Baru habis settle kemas rumah, mana tidak nya...just imagine camner akak nak shrink barang2 dari 8 bilik ke 4 bilik. Eventhough dah berlori2 buat give away sebelum pindah. Ini pun masih ada lagi barang yang nak kena buang...I want to be a minimalist this time. Tobat...

3) Still adjusting with the area. I'm glad for having a good neighbourhood and the surau is about 100mtr jer dari rumah. Surau ada air-cond lagi. Terasa cam kejap jer solat terawih 8 rakaat + 3 witir tu, cam nak sambung lagi...hehehe (yer lah tu...)

4) Since tahun ni kita org dapat menunaikan Haji, InsyaAllah. Kita orang dah miss 4 kursus haji semasa proses pindah...kena marah dek org Tabung Haji sebab lambat tukar alamat. Tapi nasib baik sempat gi Kursus Intensif dan ambik test. Alhamdulillah, we passed with flying colours! (Eksen jer...25 soalan jer pun!)

5) Nasib baik gak sbb sempat buat pemeriksaan kesihatan...ouchhh, kena cucuk lar.... Passport pun dah surrender kat TH dan sekarang tengah tunggu tarikh flight. Tolong doakan agar kami mendapat Haji yang mabrur.

6) Tahun ni akak tak buat tempahan biskut raya...MALAS tahap gaban!

7) Good news; Alhamdulillah sebab Kak Nyah dapat masuk Universiti Malaya Sem 1 nanti. So, Sept ni kena daftar dia kat PJ. Ery pulak dapat anugerah "dean list" for scoring 3.83. She will be sitting for PMR this year. Harap2 dia boleh score straight A's. InsyaAllah.

8) En. Amri asyik sibuk turun KL everyweek...kekadang akak pun kena turun ikut sekali. Letih...

Last but not least... mari lah kita sama2 memeriahkan Ramadhan ini dengan amalan2 yang soleh.

 “Wahai manusia, lakukanlah amal yang kamu mampu melakukannya. (Jangan memaksakan diri) kerana Allah tidak akan bosan melimpahkan anugerah-Nya kepada kamu sampai kamu bosan melakukan ketaatan kepada-Nya. Sesungguhnya amal yang paling dicintai Allah ialah amal yang dilakukan terus menerus, walaupun sedikit.” (Al-Targhib wa al-Tarhib, 4:128).

Sunday, May 12, 2013

Brokenhearted.


One of my girls is brokenhearted. It is her decision. We know that she is big enough to decide. Our only advice is; Life is a drama but don't choose to be a victim. Bottom line, we just want to be happy in life. There are a lot in life ahead of her. She can cry her eyes out if she wants to. It is OK to be sad. Once, my old friend told me; menangislah kerana kesedihan kerana pahlawan yang gagah pun akan menangis jika kesedihan.

Then...get over it and move on. Well...been there, done that!

She is recovering fast. I'm glad. :)

Monday, April 15, 2013

Couple of things..

Mak aii...byk benda nak buat sebelum pindah. Nak jual rumah, sewakan rumah, sewakan rumah kedai, nak buat loan beli rumah, engaged lawyer, nak kemas barang, nak buang barang, nak contact mover...all at once! Belum lagi terkejar2 kursus haji setiap hari Sabtu dan En. Hubby yang x habis2 outstation. Pengsan...

Kepada ALLAH saya berserah!


Maksudnya: “Seorang muslim itu tidak ditimpa sesesuatu dari keletihan, penyakit, masalah (kebingungan), kesedihan (kerana kehilangan sesuatu), kesengsaraan dan duka cita sehinggakan (kepada) duri yang menusuknya (menyakitinya), kecuali Allah menghapuskan (mengampunkan) dengan semua itu daripada dosa-dosanya.”
(Hadis riwayat al-Bukhari)

Thursday, March 28, 2013

Jalan-jalan cari rumah.

Salam,

Letih betul cari rumah untuk disewa kat Kuala Terengganu. Kebanyakannya semua fully furnished atau partly furnished. Manalah akak nak letak bebarang rumah ni. (Still wonder how to shrink my items....) Basically, we are torn between to rent or to buy. Kalau tengok sewanya macam x berbaloi jer. Tapi kalau nak beli x berbaloi dengan size rumah pulak, atau lokasi yang tak berapa menarik.

Last2 dapat yang ini;


Hmm....amacam, OK tak? It is a totally new house complete with lights, fans, air cond, kitchen cabinet, auto gate and CCTV. The price is....affordable! Now it is time to pack my things up! 

My Kuantan house is available for rent :)

Wednesday, March 20, 2013

Official

Salam,

Secara rasmi nya hubby saya akan bertukar ke Kuala Terengganu.  Alhamdulillah, it is better than being transferred to East Malaysia. Considering MIL saya dah semakin nyanyuk, kalau apa2 terjadi kami masih boleh pulang dengan segera. En. hubby mula bertugas pada 1st April.

The saddest part, saya akan tinggal kan Kuantan dan semua kawan2 di sini :((. Dah hampir 14 tahun di sini. Terlalu banyak kenangan.  Bekerja dan membesarkan anak2 di sini. Terlalu payah untuk melepaskan perasaan yang bercampur-baur ni. En. Amri dah 5 tahun berulang alik Kuantan-Kerteh setiap hari bekerja. Kali ini saya rasa perlu berkorban untuk dia.

Saya akan tinggalkan rumah yang menjadi syurga saya selama ini. Apakan daya, tidak ada sesuatu pun yang kekal di dalam dunia ini. InsyaAllah saya akan berpindah pada penghujung bulan May nanti. Now, it is time to move on with life...

To my hubby..



Oleh itu, apa jua yang diberikan kepada kamu, maka ia hanyalah nikmat kesenangan hidup di dunia ini sahaja dan (sebaliknya) apa yang ada di sisi Allah (dari pahala hari akhirat) adalah lebih baik dan lebih kekal bagi orang-orang yang beriman dan yang berserah bulat-bulat kepada Tuhannya. (As Syuraa ~ 36)

Tuesday, February 26, 2013

The story of Vanilla Muffin

Salam,

You all nak tahu tak? kalau x nak tahu pun x per....kwang kwang kwang :P. 

Saya sangat suka vanilla muffin kat Kenny Rogers tu. Ntah x tahu berapa kali saya dah cuba resepi2 yang kat internet ni. Satu haram pun x jadi atau rasa macam kat Kenny Rogers tu. Walaupun ada orang claim resepi dia rasa sama macam Kenny Rogers tu. Tengok resepi pun saya dah tahu...cewah! Tak mungkin baking powder sampai 3 sudu besar utk 4 cawan tepung.... pahit lepang lah muffin tu bak kata orang Terengganu.

Saya pun mula mengolah sendiri resepi dengan mengunakan resepi2 yang ada dan mengguna pengalaman saya setiap kali mem"baking". Akhir nya... tadaaaa...

Nak kata cam Kenny Rogers tu x lah sgt...tapi Mr. Hubby kata lebih sedap dari Kenny Rogers tu (ayat standard En. Amri nak ambik hati akak ler tu...) Paling saya suka sebab muffin saya kali ni "crack" kat atas tu dan gebussss...hehehe :)

Yang paling kesian, Amirah ngan En. Amri sebab ntah berapa batch saya masak utk mendapatkan resepi yang terbaik. Ntah berapa kali Amirah bawak pergi sekolah bagi pada kengkawan nya sebab dia x suka vanilla muffin. Dia cuma sgt suka banana muffin.

Kalau ada sesiapa nak cuba, ini resepi dia. Feel free kalau nak kongsi;


Vanilla Muffin
1- 2/3 cup cake flour (Brand Nona)
1 cup fine sugar (3/4 kalau nak kurang manis)
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda
Pinch salt
1 cup milk (or buttermilk)
½ cup corn oil/vegetable oil
1 tsp vanilla essence
1 egg

Method :

1)      Sift cake flour, baking soda and baking powder altogether. Add in sugar and salt in same bowl. Mix well.
2)      Mix together all wet ingredients in another bowl.
3)      Pour all wet ingredients into dry ingredients. Mix just to combine. Don’t over mix.
4)      Scoop into muffin case ¾ full or almost full.
5)      Bake in preheated oven at 200 deg C about 20 mins or until the cake tester comes out clean.

Note : a) Make sure all ingredients at room temperature.
            b) Preheat oven at 220 deg first and lower to 200 deg.
            c) The muffin texture is better if use buttermilk.

Happy trying!

Rasulullah shallallahu'alaihi wa sallam bersabda:

"Tuntutlah ilmu, sesungguhnya menuntut ilmu adalah pendekatan diri kepada Allah Azza wajalla, dan mengajarkannya kepada orang yang tidak mengetahuinya adalah sedekah. Sesungguhnya ilmu pengetahuan menempatkan orangnya, dalam kedudukan terhormat dan mulia (tinggi). Ilmu pengetahuan adalah keindahan bagi ahlinya di dunia dan di akhirat." (HR. Ar-Rabii')



Monday, February 25, 2013

Wasiat

Hmm...I think it is time for me to make a "wasiat" writing. You all tanya kenapa ya? Bukan kita semua ni pasti mati ker? So, saya dah pun pergi Amanah Raya. They wanted me to photocopy all the properties document 2 copies each (estate2, ladang2, rumah2, kilang2....ahaks),  my I/C 2 copies, beneficiaries I/C 2 copies and Pesanan/Arahan to be included in the "wasiat". Basically, it is quite cheap as compared to any law firm.

Actually, I've seen some damages done due to no proper will writing. People can easily twist and turn whatever you said pertaining to the property when you died. Jadi jangan ambil ringan ya tuan2 dan puan2 semua. Walaupun rumah kita dan kereta kita hanya sebuah sahaja. Bab harta dan wang ringgit ni orang yang kita sangka tinggi ilmu nya pun boleh gelap mata. Rambut sama hitam, hati lain2 .... dak gitu?

Anyway, the only wasiat I can give you to my beloved blog followers (cewah...);

"Kamu makan, kamu simpan dan kamu berikan sebagai sedekah" - [Hadith riwayat al-Muslim].

One thing for sure.... saya nak joli duit saya sebelum saya mati! Itu pun kalau ALLAH izinkan.... 




Friday, February 22, 2013

Sedih

Salam.

Saya berasa sedih. Tapi saya memang tak pandai meluahkan perasaan sedih saya. Kadang kala orang nampak saya macam cool saja. Setiap kali saya berasa sedih, saya lebih banyak diam dari berkata2 kerana saya memang kehilangan kata2.

Kali ini saya nak luahkan kesedihan saya disini. Saya sedih kerana salah seorang sahabat telah  di masukkan ke hospital kerana barah usus tahap 3. Saya sedih sebab saya tidak berkesempatan menziarahi nya semasa dia berada salah sebuah hospital di Kuantan kerana kekangan waktu. Saya sedih sebab dia kini berada di HUKM, KL. Saya sedih sebab saya tak tahu bila saya dapat bertemu lagi dengan dia.

Saya benar2 sedih. Saya menangis....



“Dan apabila aku sakit, Dialah yang menyembuhkan aku.” 
[Surah al-Syu'ara: 80]


Ya ALLAH, kau sembuhkan lah sahabat ku..

Thursday, January 17, 2013

Now listen...let me speak!

Semenjak 2 menjak ni x habis2 citer pasal subjek listen3x tu. Sampai budak Mat Lutfi tu buat parody lagi...amek kaw. Now listen...let me speak. Moral of the story:

1) Respect is earned not entitled.
2) Communication is about speaking and listening. Not waiting to answer back.
3) Do not underestimate your opponent, be prepared!

Mind you, we are handling Gen X and Y nowadays. Lagi kacau bebudak Gen Q. Budak baya Amirah tu pun boleh buat akak pening. Knows what she wants, manipulative and tough negotiator!

Kekadang akak ni pun kena tegur jugak dengan anak2... antara ayat2 nya;

a) Emak ni, tak baik buruk sangka...
b) Jangan lah marah, dengarlah dulu...
c) Cakaplah baik2...
d) Emak jer yang kesah, orang tu x kesah pun...biar lah dia.

Pengalaman yang muda mungkin kurang tetapi tidak bermakna mereka salah sentiasa. Kekadang kita juga perlu belajar dari mereka kerana kita bukan lah manusia yang tahu semua dan serba sempurna.

Untuk Puan Pah President SW1M tu... I do not take any side as the video only a fraction of the whole. What is obvious; belajar2 lah mintak maaf kat budak Bawani tu. Ular menyusur akar, takkan hilang bisa nya.

Wednesday, January 16, 2013

Tentang Ikhlas.

Salam,

Saya belajar sesuatu tentang ikhlas.

Ikhlas adalah apabila kita menyembunyi kan amalan baik kita sebagaimana kita menyembunyi kan amalan buruk kita.

Seperti kata Sahl bin Abdullah apabila beliau di tanya, "Apakah perkara yang paling susah ke atas diri seseorang?". Jawab beliau, "Ikhlas. Kerana nafsu tidak mempunyai apa2 keuntungan di dalam nya".

Betapa halus nya sifat ikhlas ini sehingga para ulama menyatakan orang yang ikhlas pada amalannya ialah yang tidak di ketahui oleh malaikat untuk mencatat amalannya dan tidak di ketahui oleh musuh untuk merosakkan nya.

Semoga saya terus bermujahadah dengan ikhlas, kerana saya tahu saya masih belum benar2 ikhlas. Ya Allah, bantu lah saya.

Sunday, January 6, 2013

Remember

Selamat Tahun Baru Masihi 2013. Hari ini kita lebih lebih tua dari semalam dan lebih hampir kepada kematian. Jadi, saya lebih suka mengingati diri saya sendiri.

A simple reminder to me...

Nik Daniyah...once death comes upon you, you will leave behind everything you possess. Your fortune, status, personal belongings, in brief, nothing you cherished in this world, will be any longer with you. Your naked body, wrapped in a simple cloth, will be placed in a pit. Meanwhile, your soul will turn to Allah, alone. Neither your social status, your name nor your wealth will be of any help to you. These were merely to test you. You are not their real owner; you have everything because Allah gives them to you. If Allah takes them back for some reason, you will never be able to retrieve them. Never forget that nothing happens to you except for what Allah has decreed for you. 

May Allah bless my soul.

Related Posts with Thumbnails