Thursday, October 23, 2014

Bake-Off

I love baking.
Every week oven tu sure panas.
Kemaruk tengok series The Great British Bake-Off kat Astro.
En. Amri pun download citer masuk hard disc. Apa lagi...tengok marathon malam hari.
Ery pun sama join mengadap TV....
Since semalam birthday hubby, Ery volunteer nak masak brownies utk ayah dia.














Jadi pun Salted Caramel Brownies dia.
Ayah dia suka...
Dah besar dah anak emak...huhuhu.

Tuesday, October 21, 2014

"BFF"

Adula..umur dah 46 tahun ni.
Akak ni teruk sangat pelupanya
Atau kekadang ingat kekadang lupa.
Rasanya macam dah naik 2 bulan BFF tak datang2
Rasanya macam last August dia datang
Masa raya Haji patutnya datang tapi x datang2
Ini dah berapa haribulan
Haish kacau...memang kacau
Adakah....?????



Monday, October 20, 2014

Simple Tiramisu

Salam,

Dah pernah cuba buat sekali...tapi macam x jadi jer.
Pastu give-up...hehehe
Last week masa sibuk mengemas almari buku, jumpa a bundle of recipes from old magazines.
Asyik collect resepi jer mak cik ni...buatnya ntah bila.
Hmm...macam senang jer resepi tiramisu dia.
Saya pun cuba tapi saya adjust sikit la...
Jadi pun....TADAAA...





















En. Amri balik kejer dan ngappp...
Sedap.... macam kat kedai, kata nya.
Nak resepi? Ini dia;

250g cream cheese /mascaporne cheese ( I pakai Tatura cream cheese)
12 pcs sponge finger
1/2 cup whipping cream (I use VIVO jer)
1/4 cup condensed milk
1/2 tsp vanilla essence
2/3 cup hot water
1 tbsp granulated coffee
1 tbsp sugar.
Coco powder.

Whipped the whipping cream until stiff, put in separate bowl.
Then whipped the softened cream cheese for a few minutes and pour in the condensed milk.
Mix well and add vanilla essence.
Remove from mixer and blend in the whipping cream.
Mix coffee and sugar in the hot water
Arrange 6 pcs sponge fingers in a bottom cake pan
Pour evenly half the coffee mixture into the sponge fingers.
Spread half of the cream cheese mixture.
Repeat the process with the balance ingredients.
Refrigerate for at least for 4 hrs or leave overnight.
Take out from the pan and sift the coco powder on top of the cake.

Senang jer kan...


Friday, October 17, 2014

Having Enough

Salam Jumaat. At some point I told someone that I'm having already enough. At our age, we should stop chasing this worldly thing. The time already past.  I'm thankful to Allah for what I have. She judged me. She argued that I have materially enough. Little that she knows I have enough long time ago. The time when I quitted my job. In fact, materially I was not having enough at that time. Actually, it is quite funny to me as when I've decided to give up on this world....the world is running to me. 

Anyway, I still have enough because I have decided to desire less. May be this website may help you to understand why.  http://www.theminimalists.com/ Happy reading!

Thursday, October 9, 2014

Raya Korban dan terkorban...

Salam,

Alhamdulillah. Ada umur saya lagi pada Raya Aidil Adha tahun ni. Setahun yg lalu saya berada di Mina waktu Raya. Tak hengat hari masa tu kerana saya demam dan saya pergi melontar di Jamrah. Seriously, mmg tak ingat langsung Raya sbb malam sebelum tu berada di Muzdalifah dan subuh hari sampai di Mina. Kalut nak sempurna kan solat subuh dan berehat. Sungguh saya merindukan Tanah Suci :(. Ntah bila saya boleh menunaikan Haji lagi, wallahualam.

Tahun ni saya beraya di KL. Buat korban bersama adik-beradik saya. Yg paling mengejutkan kami hanya seekor lembu sahaja berbanding tahun2 yang lalu. Kenapa? Yang pastinya RM500 satu bahagian itu amat mahal sehingga ada yang tarik diri kerana tidak mampu. 

Saya pasti ramai yang menghantar wang ke Kemboja atau negara2 luar yang lebih murah. Kesian saya lihat penduduk2 di kawasan pangsapuri emak saya sebanyak 9 blok tu. Utk seekor lembu banyak mana lah sangat dpt di agih-agihkan.

Siapa kah yang terkorban sebenarnya?

Thursday, October 2, 2014

Harga minyak naik lagi...

Innalillahiwainnailaihirojiun....musibah datang lagi.
Astaqfirullah halazim. Astaqfirullah halazim Astaqfirullah halazim
Semoga Allah ampunkan segala dosa2 kita.

Menitik airmata ini. Harga minyak naik lagi. Walaupun Allah beri saya kesenangan namun  saya tetap rasa terbeban bila ingatkan ahli2 keluarga yang tidak berkemampuan. Berapa lama saya boleh bantu? Sehari? sebulan? setahun? Saya pasti selepas ini lebih ramai gelandangan di jalanan, lebih ramai yang kerja lebih masa, tak cukup 2 kerja buat 3, lebih ramai yang akan jadi perompak pencuri semata-mata mencari sesuap nasi. Dan lebih pasti lagi ramai anak2 terbiar mengurus diri sendiri kerana abi dan ummi keluar mencari rezeki. Ya Allah hanya pada Mu kami berserah!


Kita bising minyak naik Rm0.20
bukan kerana kita benci Malaysia.
Kita bising minyak naik bukan

kerana kita tak mampu bayar.
Tapi...
Kita bising sebab janji tak serupa
bikin.
Kita bising sebab kesiankan rakyat
marhaen.
Memang kita berduit.
Memang kita berharta.
Namun,
jauh di pelusuk sana,
ada yang menghitung syiling.
Ada yang bekerja teruk
terkontang kanting.
Mereka tak ada slip gaji.
Jauh sekali socso mahupun
kwsp.Kerjanya keluar pagi balik
dinihari.
Dan kalian pula berbicara indah
persis pujangga metropolis?
Hanya 20 sen?
Itu pun nak bising?
Kerja lah lebih kuat lagi?
Beribadatlah lebih lagi?
Untuk dimurahkan rezeki?
Ya...
Sembang kalian sembang mereka
yang berharta.
Sembang kalian sembang orang
yang penuh wibawa.
Sedangkan ada mereka yang
facebook pun tiada.
Motor buruk hanya tunggu masa.
Kerja lebih kuat dari si sarjana
muda.
Kerja lebih ikhlas dari si phd
mahupun master.
Hanya untuk mulut mereka
sekeluarga.
Ya..
Mereka tak berharta.
Salah mereka kerana tidak
berusaha di zaman muda.
Tapi adakah kita berilmu untuk
menjadi penindas mereka?
Kalau itu sistem kehidupan.
Aku rela jadi bodoh dari
kalian.Kerana aku taknak hilang
perikemanusiaan.

Thursday, September 25, 2014

Penenang Jiwa ~ Imam Ghazali


Salam,

This is the recent book that I read. Guess what...this book was coming to me. Kenapa? Tak percaya?
Someone approached me while I was eating alone in a food court  and selling me this book.

Well...if Allah wants to give me knowledge. Who can stop then?

His command is only when He intends a thing that He says to it, "Be," and it is. (Surah Yassin 83)

Sunday, September 21, 2014

Krik...krik..krikk..

Salam,

Bunyi apa tu...eh dah bersawang rupanya blog ni! Nanti saya ambil penyapu kejap...

Susah betul nak keep journal ni rupanya. Kira boleh salute lah kat saper2 yang rajin menulis tu. Tabik spring!

Eh...tadi ada idea nak tulis, tapi sekarang dah lupa pulak! Boleh saya keep short jer...aci tak?

1) Cuti sekolah dah habis. Hari ni hantar Ery naik bas balik ke Kuantan.
2) Cuti sekolah bawak Ery dan Amirah pergi Legoland. Kak Yong and Kak Nyah dah start new semester, kesian tak boleh nak ikut.
3) Last Friday Kak Nyah masuk hospital di Princecourt, KL. She was wheezing early in the morning lately. Doktor kata bukan asthma. Luckily kakaknya  ada kat KL juga,  so she is looking after her. Esok baru boleh pergi KL dan tanya details dengan pak doktor,  Insyaa Allah.
4) Semalam b'day kakak. She is 22 now! Dah besar dah anak emak...uhuk uhuk (I'm getting old)
5) Day in day out...busy. Bila bangun pagi, just another day Allah gives me life. What am I doing with it?
6) Sedang mentarbiah diri...nothing was mine, nothing is mine and nothing will be mine.

Semoga semuanya selamat dunia dan akhirat. Ok, bye for now. See you again, Insyaa Allah.

Tuesday, June 24, 2014

Minimalist

Salam.

I'm still struggling. Controlling what is in and what is out in this house. This house is smaller than the previous one. It has been a year. But at least I can convince my husband to let go some of his unnecessary items. I already let go mine. A lot of them but still have more to let go. I opt to be a minimalist now. Educating my children is not easy either. Slow but steady.

I'm enjoying my life without things. 



Wednesday, June 18, 2014

Reading other people..

Best tau baca buku ni..


The content is straight forward. Small book yet informative. Boleh habis baca dalam 1-2 hari sahaja. Dia beritahu perkara yang orang tak suka dengar tapi itu lah hakikat manusia yang sebenarnya. Amaran : Untuk orang yang suka bagi alasan...tak payah baca buku ni! :P




Tuesday, June 17, 2014

We are only human.

Salam,

Someone is in trouble. He said it is his fate. But I am quite disagree. At certain level, we are responsible for our fate. If all things are fated what's the use of knowledge? Why we seek knowledge then. Well, I accept the fact that we are only human.

I can see where the problem lies. Unfortunately he is not a listening type. He was telling me about the trouble only for 2 reasons as I see it;

1) Venting out his frustration
2) Buying my sympathy and side.

Bearing in mind, he just want my ears not my advice. About advice; if people don‘t ask it, they don‘t want it! For his particular case, I remembered 2 advice from my 2 different ex-bosses. They said:

1) Sometimes when we retreat a step, we already won the battle.
2) When we managed to cross the bridge, we are ok.

Well it is more on picturesque speech but it means a lot to me. It keeps my sanity in any situation. Most importantly, I manage to stay happy and out of trouble most of the time. As the saying goes ; a clever person is the one who can solve the problem but a wise person is the one who can avoid the problem.

You know now which one I prefer to be! :-) Anyway, I am not that smart either b'cos I always pray for Allah's help. He is the al-HAKEEM.


Thursday, June 12, 2014

Sempat

Salam.

Few days passed. Hari ni baru sempat nak update blog balik.  Kan dah cakap x free pun. Ini pun baru balik dari breakfast dengan hubby just before he went off to work. It has been our routine to hv breakfast together since we moved here. 

Tadi buka fb sekejap dan sekarang tulis blog. Kekadang buka fb pun dah malas. Kalau fikir2 pun kenapa ya kita update status yg ntah apa2 kat situ. Atau pun tengok status orang lain yg x ada kena mengena pun dengan kita.  Kecuali status2 yg lebih memberi ilmu kat kita. Kalau unfriend kang takut kecik hati. Anyway, saya lebih suka "hide" friends yg saya x suka statusnya. I think they don't even know. Kalau pun ada kawan yang "hide" saya, I don't even bother!

My hubby will be back by lunch since we are going to KL. Cuti sekolah masih berbaki sedikit lg. Saya rasa nak jumpa emak kat KL sebelum puasa ni. Hari Sabtu balik semula sebab Ahad sekolah buka semula. Cuti sekolah ni cuma jalan ke Cameron Highland saja dan ziarah kawan di Ipoh yg kahwin kan anaknya. So glad meeting with my schoolmate after 30 years!

Well...I have to go. Nak pack baju sikit dan kemas rumah lebih kurang.  Wish me for a safe journey dunia dan akhirat. 

XOXO.
Related Posts with Thumbnails