Thursday, September 25, 2014

Penenang Jiwa ~ Imam Ghazali


Salam,

This is the recent book that I read. Guess what...this book was coming to me. Kenapa? Tak percaya?
Someone approached me while I was eating alone in a food court  and selling me this book.

Well...if Allah wants to give me knowledge. Who can stop then?

His command is only when He intends a thing that He says to it, "Be," and it is. (Surah Yassin 83)

Sunday, September 21, 2014

Krik...krik..krikk..

Salam,

Bunyi apa tu...eh dah bersawang rupanya blog ni! Nanti saya ambil penyapu kejap...

Susah betul nak keep journal ni rupanya. Kira boleh salute lah kat saper2 yang rajin menulis tu. Tabik spring!

Eh...tadi ada idea nak tulis, tapi sekarang dah lupa pulak! Boleh saya keep short jer...aci tak?

1) Cuti sekolah dah habis. Hari ni hantar Ery naik bas balik ke Kuantan.
2) Cuti sekolah bawak Ery dan Amirah pergi Legoland. Kak Yong and Kak Nyah dah start new semester, kesian tak boleh nak ikut.
3) Last Friday Kak Nyah masuk hospital di Princecourt, KL. She was wheezing early in the morning lately. Doktor kata bukan asthma. Luckily kakaknya  ada kat KL juga,  so she is looking after her. Esok baru boleh pergi KL dan tanya details dengan pak doktor,  Insyaa Allah.
4) Semalam b'day kakak. She is 22 now! Dah besar dah anak emak...uhuk uhuk (I'm getting old)
5) Day in day out...busy. Bila bangun pagi, just another day Allah gives me life. What am I doing with it?
6) Sedang mentarbiah diri...nothing was mine, nothing is mine and nothing will be mine.

Semoga semuanya selamat dunia dan akhirat. Ok, bye for now. See you again, Insyaa Allah.

Tuesday, June 24, 2014

Minimalist

Salam.

I'm still struggling. Controlling what is in and what is out in this house. This house is smaller than the previous one. It has been a year. But at least I can convince my husband to let go some of his unnecessary items. I already let go mine. A lot of them but still have more to let go. I opt to be a minimalist now. Educating my children is not easy either. Slow but steady.

I'm enjoying my life without things. 



Wednesday, June 18, 2014

Reading other people..

Best tau baca buku ni..


The content is straight forward. Small book yet informative. Boleh habis baca dalam 1-2 hari sahaja. Dia beritahu perkara yang orang tak suka dengar tapi itu lah hakikat manusia yang sebenarnya. Amaran : Untuk orang yang suka bagi alasan...tak payah baca buku ni! :P




Tuesday, June 17, 2014

We are only human.

Salam,

Someone is in trouble. He said it is his fate. But I am quite disagree. At certain level, we are responsible for our fate. If all things are fated what's the use of knowledge? Why we seek knowledge then. Well, I accept the fact that we are only human.

I can see where the problem lies. Unfortunately he is not a listening type. He was telling me about the trouble only for 2 reasons as I see it;

1) Venting out his frustration
2) Buying my sympathy and side.

Bearing in mind, he just want my ears not my advice. About advice; if people don‘t ask it, they don‘t want it! For his particular case, I remembered 2 advice from my 2 different ex-bosses. They said:

1) Sometimes when we retreat a step, we already won the battle.
2) When we managed to cross the bridge, we are ok.

Well it is more on picturesque speech but it means a lot to me. It keeps my sanity in any situation. Most importantly, I manage to stay happy and out of trouble most of the time. As the saying goes ; a clever person is the one who can solve the problem but a wise person is the one who can avoid the problem.

You know now which one I prefer to be! :-) Anyway, I am not that smart either b'cos I always pray for Allah's help. He is the al-HAKEEM.


Thursday, June 12, 2014

Sempat

Salam.

Few days passed. Hari ni baru sempat nak update blog balik.  Kan dah cakap x free pun. Ini pun baru balik dari breakfast dengan hubby just before he went off to work. It has been our routine to hv breakfast together since we moved here. 

Tadi buka fb sekejap dan sekarang tulis blog. Kekadang buka fb pun dah malas. Kalau fikir2 pun kenapa ya kita update status yg ntah apa2 kat situ. Atau pun tengok status orang lain yg x ada kena mengena pun dengan kita.  Kecuali status2 yg lebih memberi ilmu kat kita. Kalau unfriend kang takut kecik hati. Anyway, saya lebih suka "hide" friends yg saya x suka statusnya. I think they don't even know. Kalau pun ada kawan yang "hide" saya, I don't even bother!

My hubby will be back by lunch since we are going to KL. Cuti sekolah masih berbaki sedikit lg. Saya rasa nak jumpa emak kat KL sebelum puasa ni. Hari Sabtu balik semula sebab Ahad sekolah buka semula. Cuti sekolah ni cuma jalan ke Cameron Highland saja dan ziarah kawan di Ipoh yg kahwin kan anaknya. So glad meeting with my schoolmate after 30 years!

Well...I have to go. Nak pack baju sikit dan kemas rumah lebih kurang.  Wish me for a safe journey dunia dan akhirat. 

XOXO.

Wednesday, June 4, 2014

Journal

Assalamualaikum.

We meet again in this cyber world. Hope everybody is doing fine.

Few months passed since I wrote my last entry. How time flies! Pejam celik saya dah berumur 46 tahun pd April lalu. Alhamdulillah, looking back...I think I have enough. ALLAH is generous enough to me. Cuma saya rasa saya masih belum cukup amal kebaikan utk saya bertemu dengan Tuhan sekalian alam. Masih byk dosa yang dilakukan setiap hari sama ada sedar atau tidak. Semoga Allah mengampuni dosa2 saya. Dan saya berharap segala makhluk juga memaafkan kesalahan2 saya.

So much about that, I think I would like to make this blog as my journal. I'm a forgetful person and lately my forgetfulness is becoming tremendous. Maybe by keeping journal it might help me somehow remembering what I've done to my life. And maybe it can also be beneficial to someone. Inshaa Allah.

Monday, January 6, 2014

I'm back! Again?

Salam.

Selamat Tahun Baru Masihi 2014. Alhamdulillah. Nampaknya masih ada umur saya di beri Allah. Semoga saya menjadi hambanya yang byk bertaubat.

Tiada Tuhan melainkan Allah Yang Esa tiada sekutu bagi-Nya. Bagi-Nya segala kerajaan dan bagi-Nya segala puji. Dia Yang Maha Kuasa atas segala sesuatu. Kami pulang, bertaubat, mengabdi, bersujud dan kami memuji kepada Tuhan kami.


Astagfirullah, astaqfirullah, astaqfirullah. Saya memohon ampun dari Allah. Semoga Allah menutup keaiban saya di akhirat kelak.

Saya nak tulis banyak2 pun bukan pandai sangat. Jadi nak buat summary sket pengajaran2 dari ibadah haji tempohari:-)

1~ Usaha lah sedaya upaya kita utk mengerjakan haji. Tak perlu tunggu kaya-raya atau mampu istilah org melayu kita. Kalau rumah dah ada, keter dah ada cukup jer lah. Simpan duit tu utk haji. Tak ada astro kat rumah pun x apa. Simpan duit tu utk haji. Rokok lg lah x payah. Masih muda bukan alasan kerana kita x tahu bila kita akan mati.  Tak bersedia juga bukan alasan kerana dah bersediakah kita utk mati? Sangat2 malu kepada bangsa2 lain yg sanggup berjalan kaki dan tidur dikaki 5 utk menunaikan haji. Hingga ada yang berhutang kerana menunaikan haji. Apa alasan kita lagi?

2~ Berbuat baiklah sesama manusia. Allah itu sangat luas rahmat dan keampunanNya tetapi amat sukar bagi kita utk mendapatkan kemaafan manusia. Kita boleh muflis di akhirat kerana manusia dan makhluk2 lain. Sgt2 tidak kena jika kita beribadat siang dan malam tetapi kita di benci org kerana akhlak atau tindak-tanduk kita.

3~ Beribadatlah.... kerana sgt rugi jika kita tidak melakukannya. Masih ramai lg hamba2 Allah yg sanggup beribadat 24jam siang dan malam. Allah tidak akan rugi sedikitpun jika kita tidak beribadat malahan kitalah yang akan rugi.

"Dan (sebenarnya) sesiapa yang bersyukur maka faedah syukurnya itu hanyalah terpulang kepada dirinya sendiri, dan sesiapa yang tidak bersyukur (maka tidaklah menjadi hal kepada Allah), kerana sesungguhnya Tuhanku Maha Kaya, lagi Maha Pemurah". (An-Naml ayat 40)

Sekian dulu. Sekadar mentarbiah diri sendiri. Wallahualam

Wednesday, July 17, 2013

Hi! I'm BACK!

Assalamualaikum,

Setelah berbulan mendiam kan diri...bukan mendiam kan diri, tetapi x duduk diam yang sebenarnya! So many things to settle sebelum dan selepas pindah. Anyway, selamat berpuasa. Semoga amalan kita lebih baik dari tahun2 sebelum nya. Let me make my story short;

1) Saya dah selamat berpindah di Kuala Terengganu dan tinggal di Jalan Tok Jembal near the Airport and Golf Resort. Cewah2...bunyi cam orang kekaya jer, ahaks....Padahal tinggal kat kampung jer. Guess what, nama kampung ni Sepetir Rendang....klasik giler!

2) Baru habis settle kemas rumah, mana tidak nya...just imagine camner akak nak shrink barang2 dari 8 bilik ke 4 bilik. Eventhough dah berlori2 buat give away sebelum pindah. Ini pun masih ada lagi barang yang nak kena buang...I want to be a minimalist this time. Tobat...

3) Still adjusting with the area. I'm glad for having a good neighbourhood and the surau is about 100mtr jer dari rumah. Surau ada air-cond lagi. Terasa cam kejap jer solat terawih 8 rakaat + 3 witir tu, cam nak sambung lagi...hehehe (yer lah tu...)

4) Since tahun ni kita org dapat menunaikan Haji, InsyaAllah. Kita orang dah miss 4 kursus haji semasa proses pindah...kena marah dek org Tabung Haji sebab lambat tukar alamat. Tapi nasib baik sempat gi Kursus Intensif dan ambik test. Alhamdulillah, we passed with flying colours! (Eksen jer...25 soalan jer pun!)

5) Nasib baik gak sbb sempat buat pemeriksaan kesihatan...ouchhh, kena cucuk lar.... Passport pun dah surrender kat TH dan sekarang tengah tunggu tarikh flight. Tolong doakan agar kami mendapat Haji yang mabrur.

6) Tahun ni akak tak buat tempahan biskut raya...MALAS tahap gaban!

7) Good news; Alhamdulillah sebab Kak Nyah dapat masuk Universiti Malaya Sem 1 nanti. So, Sept ni kena daftar dia kat PJ. Ery pulak dapat anugerah "dean list" for scoring 3.83. She will be sitting for PMR this year. Harap2 dia boleh score straight A's. InsyaAllah.

8) En. Amri asyik sibuk turun KL everyweek...kekadang akak pun kena turun ikut sekali. Letih...

Last but not least... mari lah kita sama2 memeriahkan Ramadhan ini dengan amalan2 yang soleh.

 “Wahai manusia, lakukanlah amal yang kamu mampu melakukannya. (Jangan memaksakan diri) kerana Allah tidak akan bosan melimpahkan anugerah-Nya kepada kamu sampai kamu bosan melakukan ketaatan kepada-Nya. Sesungguhnya amal yang paling dicintai Allah ialah amal yang dilakukan terus menerus, walaupun sedikit.” (Al-Targhib wa al-Tarhib, 4:128).

Sunday, May 12, 2013

Brokenhearted.


One of my girls is brokenhearted. It is her decision. We know that she is big enough to decide. Our only advice is; Life is a drama but don't choose to be a victim. Bottom line, we just want to be happy in life. There are a lot in life ahead of her. She can cry her eyes out if she wants to. It is OK to be sad. Once, my old friend told me; menangislah kerana kesedihan kerana pahlawan yang gagah pun akan menangis jika kesedihan.

Then...get over it and move on. Well...been there, done that!

She is recovering fast. I'm glad. :)

Monday, April 15, 2013

Couple of things..

Mak aii...byk benda nak buat sebelum pindah. Nak jual rumah, sewakan rumah, sewakan rumah kedai, nak buat loan beli rumah, engaged lawyer, nak kemas barang, nak buang barang, nak contact mover...all at once! Belum lagi terkejar2 kursus haji setiap hari Sabtu dan En. Hubby yang x habis2 outstation. Pengsan...

Kepada ALLAH saya berserah!


Maksudnya: “Seorang muslim itu tidak ditimpa sesesuatu dari keletihan, penyakit, masalah (kebingungan), kesedihan (kerana kehilangan sesuatu), kesengsaraan dan duka cita sehinggakan (kepada) duri yang menusuknya (menyakitinya), kecuali Allah menghapuskan (mengampunkan) dengan semua itu daripada dosa-dosanya.”
(Hadis riwayat al-Bukhari)

Thursday, March 28, 2013

Jalan-jalan cari rumah.

Salam,

Letih betul cari rumah untuk disewa kat Kuala Terengganu. Kebanyakannya semua fully furnished atau partly furnished. Manalah akak nak letak bebarang rumah ni. (Still wonder how to shrink my items....) Basically, we are torn between to rent or to buy. Kalau tengok sewanya macam x berbaloi jer. Tapi kalau nak beli x berbaloi dengan size rumah pulak, atau lokasi yang tak berapa menarik.

Last2 dapat yang ini;


Hmm....amacam, OK tak? It is a totally new house complete with lights, fans, air cond, kitchen cabinet, auto gate and CCTV. The price is....affordable! Now it is time to pack my things up! 

My Kuantan house is available for rent :)
Related Posts with Thumbnails