Wednesday, March 11, 2009

Memaksa

Hari ini aku naik angin dengan Amirah. Biasalah kalau bukan perangai memaksa dia. Semua kena ikut cakap dia, tak peduli apa keadaan pun. Tambahan aku yang masih ada selsema ni. Memang antara penyakit yang paling aku tak suka adalah selsema ( macam tak redho lah pulak...) Berkotak2 tisu di perlukan.

Dah puas naik angin, aku masuk bilik. Biarkan dia keseorangan kat luar. Aku bertaawuz dan beristighfar banyak2. Dalam keadaan begitu mengingatkan aku bagaimana kita ni selalu meminta bermacam2 dengan Allah. Tapi apa yang kita telah beri pada Allah? Allah tak minta banyak cuma mentauhidkanNya, solat 5 waktu, puasa yang setahun sekali, zakat juga setahun sekali dan mengerjakan Haji sekali seumur hidup. Kita ni mintak bermacam2 dengan Nya. Bila tak dapat kita mintak lagi dan lagi. Seolah2 memaksa Allah untuk memberinya kepada kita. Tapi kita tidak menilai adakah kita dah melaksanakan apa yang Allah minta? Maka wajarlah kadangkala Allah tak beri pada kita dan sekali sekala "naik angin" pada kita.

Sebagai seorang ibu dan isteri, aku akan memasak nasi etc. etc. tanpa di minta, mencuci kain baju tanpa diminta, melakukan urusan rumahtangga tanpa diminta. Semuanya seikhlas hati. Cuba satu hari tak masak nasi, tak basuh kain dan tak buat apa2 pun... Ha..aku ingat baru anak2 dan suami minta nak makan nasi sebab lapar, mana baju tak jumpa sebab nak pakai. Semuanya "take for granted" bila perkara itu dilakukan berulang2.

Begitu juga dengan Allah, cuba satu hari bila bangun pagi tak ada oksigen di udara. Masa itu semua orang terus ingat pada Allah. Aku harap, setiap hari aku akan jadi orang yang paling bersyukur kepada Allah. Walau apa keadaan yang Allah berikan pada aku pada hari itu. Aku berazam agar aku dapat menunaikan kewajipan ku kepada Allah dengan lebih sempurna lagi. Semoga Allah memberi aku kekuatan dan kemudahan untuk melaksanakan nya. Terimakasih juga kepada suami ku dan juga anak2 ku!

No comments:

Related Posts with Thumbnails