Tuesday, April 19, 2011

Cer citer...cer citer..

Hari ni akak bawak Amirah pergi klinik. Dah 2 hari dia demam. Aper lagi...kalau bukan sebab tonsil dia tu. Rasa2 nya kena undergo operation dah tu. Ingat cuti sekolah baru boleh wat appointment.

Sebelum ke klinik, akak isi perut dulu kat restoran sebelah klinik. Maka terserempak lah seorang kawan lama. A supplier turned to a friend. Dulu dia kerja makan gaji, sama jer macam akak ni. Tapi sekarang dia dah buat business sendiri. I'm proud of him sebab dia dah boleh di panggil jutawan dalam masa 3 tahun ni. Appearance wise, dia nampak macam dulu2 juga.

Maka sembang2 lah dengan dia, tapi dia lah yang banyak bercerita. Akak ni jadi tukang dengar jer lah. Yer lah...citer rags to riches. Akak ni jer lah yang rags and still rags...hehehe :) Tu sebab tak leh citer, ahaks! I'm impressed sebab dia dah boleh buat duit dan boleh keluar zakat banyak2. Boleh tolong orang dan boleh hantar staff buat Umrah. Staff pun dah ramai. Hari minggu buat business lain pulak. Mak aii...rajin betul! Menantu saper lah tu....

Sebenar nya akak suka sebab orang kita boleh berjaya macam tu, cuma akak rasa macam nak tegur sikit kat dia. Bab2 bayar zakat dan sedekah tu tak yah lah citer kat orang...sebab takut jatuh riya'. Nanti takut sia2 jer amalan kita, ye dak. Walau pun akak tahu dia tak berniat nak menunjuk sebab memang dari dulu dia suka share hal jatuh bangun dia dengan akak ni. Sebelum balik pun dia dah bayarkan breakfast akak. Mudah2an ALLAH murahkan rezeki nya dan tambahkan iman nya.

Jadi akak pun nak ingat kan diri sendiri;

“Jika menampakkan sedekah kamu, ini sangat baik, tetapi jika kamu merahsiakannya, dan memberikan orang fakir, maka itu lebih baik bagi kamu dan akan melepaskan kamu daripada kejahatan kamu; Allah menyedari apa yang kamu buat” (Al Baqarah – 271).

“Katakanlah wahai Muhammad sesungguhnya Tuhan-Ku memewahkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya antara hamba-Nya dan Ia juga yang menyempitkan baginya, dan apa saja yang kamu dermakan maka Allah akan menggantikannya dan Dia sebaik-baik pemberi rezeki” (Saba’ – 39).

Harap2 akak pun boleh buat macam dia.

No comments:

Related Posts with Thumbnails