Monday, September 14, 2009

Sibuk Kumpul Harta

Salam,

Lama tak update blog. Ala...2 minggu jer akak,bukan lama mana pun! wakaka. Sekarang ni akak sibuk sikit. Sibuk kumpul harta...hehehe. Memang semua orang tengah sibuk pun. Sama ada sibuk kumpul harta dunia atau sibuk kumpul harta akhirat. Kalau kumpul harta dunia ...masa ni lah pulun wat kuih raya, jual kuih raya, jual mercun raya, jual baju raya, jual spare part raya dan macam2 raya lagi. Tapi ada yang sibuk kumpul harta akhirat...masa nilah banyak sembahyang malam, tadarus Quran, berzikir, bersedekah dan macam2 lagi. Masa inilah nak dapatkan Lailatul Qadar. Pahala banyak oooo...sama dengan beribadat 83 tahun 4 bulan. Umur kita pun belum tentu sampai 83 tahun tu.

Sekarang topik Lailatul Qadar lah paling famous kalau ada tazkirah atau ceramah. Masing2 nak kejar kut2 jumpa Lailatul Qadar. Boleh pohon keampunan dan pohon berbagai2 hajat. Konon2 nya boleh pulun ibadat kalau tahu malam yang mana satu. Sibuklah bertanya kat Ustaz agak2 nya pada malam yang ke berapa jatuhnya Lailatul Qadar tu.

Cuma akak ni musykil sket....beribadat sebab nak dapat Lailatul Qadar ker atau Lillahi ta'ala? Eh, boleh tak kita ni beramal dengan ikhlas? Kalau Rasulullah dah kata cari lah pada 10 malam terakhir. Beribadat jer lah. Ada rezeki bertemulah kita, kalau tak ada nak wat macam mana , ye dak? Kalau panjang umur...cuba lagi tahun depan. Ala akak...macam ustazah lah pulak! Jangan marah aaaaa.....

1 comment:

Love Islam said...

Ini harta, Ahmad Albab yg punya! He he he...... Harta dunia, guna untuk akhirat, itu lah yg dituntut.

Related Posts with Thumbnails