Thursday, January 19, 2012

Kadangkala DIA bagi, kadangkala DIA ambil.

Awal2 tahun lagi dah macam2 hal. Tapi nak kata apa kan. Sebagai manusia saya redah jer...jangan komplen banyak.

Bila DIA nak ambil; TV LCD 46" kat rumah ni semakin blur. Mula2 tu lantak lah...janji akak boleh tengok. Tapi lama2 semakin putih skrin dia. Pergi hantar kedai nak repair. Lepas 1~2 minggu cina repair tu kata...spare part dia RM1K, warranty dia boleh bagi 2~3 bulan jer. Kak nak repair ke tak nak? Kalau x nak dia boleh beli tapi harga RM200 jer dia boleh offer utk buat spare part TV lain. Harga asal...korang pikir lah sendiri, TV Samsung di beli 3 tahun lalu! *-* berpinar2 mata ku... Kena keluar duit pulak utk beli TV baru lah jawab nya....

Bila DIA nak bagi; Ada orang nak sewa RUMAH KEDAI kita orang kat Malay Town tu. Yezzzzerrrr....dengan bank pun kita orang belum start bayar. Tapi dah dapat deposit 3 bulan sewa dan deposit api+air. Bermula Februari dengan kontrak sewaan 5+2 tahun!

Bila DIA nak ambil semula; Bulan ni servis 2 buah keter dah hampir RM2K, tiba2 absorber Innova tu bocor .Minggu ni nak balik KL pulak... terbang pulak RM1K utk tukar absorber tu!

Bila DIA nak bagi balik; Customer call tanya pasal pyrex sight glass punya harga. Nak repeat order dan nak 2 unit pulak tu. Margin agak bagus utk order ni...yahoooo!

Hidup ni memang macam tu, ALLAH boleh bagi dan boleh ambil sebab semua nya DIA yang punya. Kita boleh pilih utk tersenyum atau pun menangis. Bottom line...we are not in total control of this life. Tak perlu berdukacita sangat kalau kita rasa tidak berdaya sbb hakikatnya kita memang hamba yang tidak berdaya. Bak kata Ustaz AA Gym...kita bungkus dan serah kan semula kepada ALLAH. Habis cerita...

"Barangsiapa bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar.
Dan memberi rezeki kepadanya tanpa di sangka-sangka. Dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yang dikehendakiNya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.” (Surah At-Talaq ayat 2~3)

No comments:

Related Posts with Thumbnails