Monday, January 4, 2010

Panas Hati!



Salam,

Hari ni dah start skolah balik. While I'm typing this entry, I believed that ramai yang masih lagi tengah settle kan hal sekolah anak2 kat luar tu. Gamak nya macam mana reaksi ibubapa hari ni bila tengok kos-kos persekolahan anak2 hari ni yer????? I wonder....

I got my fair share yesterday. Macam terkezut beruk bila tengok Yuran Asrama kena bayar RM600 setahun instead of RM330 setahun! Ibubapa yang berpendapatan RM5K kebawah cuma kena bayar RM200 jer setahun. Eh...ini sekolah private ker atau bantuan kerajaan ni?Ingat aku ni welfare department ker aper? Aku pulak nak subsidies dorang. Laki aku bayar income tax tau...yg berpendapatan RM5K kebawah tu silap2 tak kena pun income tax. On top of that, every week anak aku kena balik pulak bukan nya every 1st & 3rd week macam dulu. Baik tak usah duduk asrama cam ni! Ini boleh mendatangkan kemarahan (teringat skrip citer 3 Abdul lak...) Can someone explain, please....

Harga gula dah naik RM1.65 sekilo. Ader kedai yg jual RM1.75 sekilo. Macam siot jer bila PM tersayang suruh kurang kan gula dalam makanan semasa aku tengok berita semalam...mari kita masak kuih lapis tawar, kuih bahulu tawar, donat tanpa gula...kita pakat ramai2. Paling aku suka kalau chef2 kat Sri Perdana tu start dulu! Biar muka Bini Najib tu setawar kuih2 kat Sri Perdana tu....Hahaha.

Satu lagi cuba tengok iklan Petronas pasal minyak RON95....and why I feel so stupid! I bet sesaper yang selalu makan kat Secret Recipe akan dapat menu serba baru dengan harga yang baru! Senyum dan sabor jer lah.....what a freaking NEW year!

"Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar(Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: "Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali." Mereka itu ialah orang-orang yang dilimpahi dengan berbagai-bagai kebaikan dari Tuhan mereka serta rahmatNya; dan mereka itulah orang-orang yang dapat petunjuk hidayahNya." Al-Baqarah :155~157.

3 comments:

naimayob said...

tahun baru,harga pun baru.semuanya naik...nk tunggu turun mmg x harap la..
skrg ni bdk2 sekolah dok asrama kena balik tiap2 minggu...subsidi mkn utk weekend dah x da...

duit pun dah tak da...tambah ada GST ni lg la sakan nak naik harga barang...

faqir ilallah said...

PRU akan datang for sure golongan yg otak mereka duduk celah punggung tu akan pangkah lagi punya.
Gula naik harga? Mereka kata beli 1/2 kilo, jgn beli sekilo.
Ada yg akan kata - Tak pa,kami ada diabetes, tak perlu gula.
Minyak? - Isi yg kuning, murah sikit.
Inilah mentaliti pemikiran kelas satu yg pak lah ajar dulu!
Useless! Hampeh! Shitfight!

HAR said...

salam kak nik,bru tadi duk sembang ngan kwn kt sek.sama mcm akak cite.byr income tax berpuluh ribu setahun, apa kite dapat? abg kata dia tk halal klu duit dia tu msuk poket........

Related Posts with Thumbnails